Het kabinet staat winkels en kappers vanaf zaterdag weer toe om klanten te ontvangen op afspraak. Ook sportscholen en hogere scholen gaan weer open, volgens bronnen rond het kabinet. De horeca en de cultuursector moeten voorlopig nog wel dicht blijven. Een oneerlijke verdeling, vindt onder meer een woordvoerder van Koninklijke Horeca Nederland. De verwachting is dat veel horecaondernemers hun deuren dit weekend toch zullen openen.

Volgens MKB-Nederland en VNO-NCW moet het beleid er nu volledig op worden gericht om de economie weer te openen vanaf 15 januari. Voor ondernemers is de lockdown niet meer te doen, zeker nu alle andere landen in Europa ook grotendeels open zijn. ‘Daarnaast weten we inmiddels meer van de Omikron-variant dan begin december.’ De huidige lockdown loopt tot vrijdag 14 januari.

Niet meer geloofwaardig

Dat de lockdown in december, gelet op de situatie toen, onontkoombaar was willen de ondernemersorganisaties nog wel geloven. Maar nu er meer bekend is over de omikronvariant en Nederland zó afwijkt van andere Europese landen, is het nut van de lockdown niet meer geloofwaardig. Bovendien zijn de reserves van ondernemers in sectoren als de horeca, de retail en de evenementen inmiddels volledig uitgeput. MKB-Nederland en VNO-NCW wijzen erop dat de groep kwetsbare Nederlanders inmiddels grotendeels een boosterprik heeft gehad, wat de kans op ernstige ziekte en ziekenhuisopname flink verlaagt.

Burgemeesters zijn intussen met handen en voeten gebonden aan de landelijke besluitvorming over openstelling. De enige legitieme actie die zij kunnen ondernemen is het achterwege laten van controle. Daarom is een open communicatie tussen gemeenten en ondernemers cruciaal. De gemeente Haarlemmermeer organiseert daarom bijeenkomsten met burgemeester Marianne Schuurmans-Wijdeven en wethouder EZ Marja Ruigrok. Voor de horeca is er een digitale bijeenkomst op maandag 17 januari van 15.00 -16.00.

De burgemeesters van de Veiligheidsregio Kennemerland (VRK) vragen het kabinet dringend om ondernemers op een verantwoorde manier hun winkels en horecagelegenheden te laten openen. Schuurmans wijst erop dat er ondanks alle aangewende creativiteit en innovativiteit grenzen zijn aan het incasseringsvermogen van de ondernemers. ‘Daarom vragen de burgemeesters dringend aandacht bij het kabinet om hetzij op een verantwoorde manier de regels te versoepelen óf om te zorgen een betere tegemoetkoming.’

Meer mogelijkheden

Uit het land komen ook steeds meer berichten dat de burgemeesters worstelen met de in hun ogen terechte vraag van de detailhandel en horeca om weer meer mogelijkheden te krijgen. Horecaondernemers vinden dat de ruimte die nu ontstaat voor versoepelingen oneerlijk wordt verdeeld. ‘Winkelen op afspraak is niet anders dan naar de horeca gaan mét reservering. Dat is veilig in te voeren’, zegt een woordvoerder van KHN. De verwachting is dat veel horecaondernemers hun zaak dit weekend uit protest zullen opengooien.

Als de lockdown toch nog langer voortduurt, wil de Amsterdamse VVD-lijsttrekker Claire Martens de herinvoering van de reclamebelasting aan de kaak stellen. Dat zal dan gebeuren bij de eerstkomende commissievergadering van de raadscommissie Financiën, Economische Zaken en Duurzaamheid.