Het kabinet staat winkels en kappers vanaf zaterdag weer toe om klanten te ontvangen op afspraak. Ook sportscholen en hogere scholen gaan weer open, volgens bronnen rond het kabinet. De horeca en de cultuursector moeten voorlopig nog wel dicht blijven. Een oneerlijke verdeling, vindt onder meer een woordvoerder van Koninklijke Horeca Nederland. De verwachting is dat veel horecaondernemers hun deuren dit weekend toch zullen openen.

Volgens MKB-Nederland en VNO-NCW moet het beleid er nu volledig op worden gericht om de economie weer te openen vanaf 15 januari. Voor ondernemers is de lockdown niet meer te doen, zeker nu alle andere landen in Europa ook grotendeels open zijn. ‘Daarnaast weten we inmiddels meer van de Omikron-variant dan begin december.’ De huidige lockdown loopt tot vrijdag 14 januari.

Niet meer geloofwaardig

Dat de lockdown in december, gelet op de situatie toen, onontkoombaar was willen de ondernemersorganisaties nog wel geloven. Maar nu er meer bekend is over de omikronvariant en Nederland zó afwijkt van andere Europese landen, is het nut van de lockdown niet meer geloofwaardig. Bovendien zijn de reserves van ondernemers in sectoren als de horeca, de retail en de evenementen inmiddels volledig uitgeput. MKB-Nederland en VNO-NCW wijzen erop dat de groep kwetsbare Nederlanders inmiddels grotendeels een boosterprik heeft gehad, wat de kans op ernstige ziekte en ziekenhuisopname flink verlaagt. 

Burgemeesters zijn intussen met handen en voeten gebonden aan de landelijke besluitvorming over openstelling. De enige legitieme actie die zij kunnen ondernemen is het achterwege laten van controle. Daarom is een open communicatie tussen gemeenten en ondernemers cruciaal. De gemeente Haarlemmermeer organiseert daarom bijeenkomsten met burgemeester Marianne Schuurmans-Wijdeven en wethouder EZ Marja Ruigrok. Voor de horeca is er een digitale bijeenkomst op maandag 17 januari van 15.00 -16.00.

De burgemeesters van de Veiligheidsregio Kennemerland (VRK) vragen het kabinet dringend om ondernemers op een verantwoorde manier hun winkels en horecagelegenheden te laten openen. Schuurmans wijst erop dat er ondanks alle aangewende creativiteit en innovativiteit grenzen zijn aan het incasseringsvermogen van de ondernemers. ‘Daarom vragen de burgemeesters dringend aandacht bij het kabinet om hetzij op een verantwoorde manier de regels te versoepelen óf om te zorgen een betere tegemoetkoming.’

Meer mogelijkheden

Uit het land komen ook steeds meer berichten dat de burgemeesters worstelen met de in hun ogen terechte vraag van de detailhandel en horeca om weer meer mogelijkheden te krijgen. Horecaondernemers vinden dat de ruimte die nu ontstaat voor versoepelingen oneerlijk wordt verdeeld. ‘Winkelen op afspraak is niet anders dan naar de horeca gaan mét reservering. Dat is veilig in te voeren’, zegt een woordvoerder van KHN. De verwachting is dat veel horecaondernemers hun zaak dit weekend uit protest zullen opengooien.

Als de lockdown toch nog langer voortduurt, wil de Amsterdamse VVD-lijsttrekker Claire Martens de herinvoering van de reclamebelasting aan de kaak stellen. Dat zal dan gebeuren bij de eerstkomende commissievergadering van de raadscommissie Financiën, Economische Zaken en Duurzaamheid.

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Thijs Baas

Thijs Baas

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Stem op het product van de maand augustus!

Stem op het product van de maand augustus!

Je kunt weer stemmen voor het Product van de Maand! We hebben vijf lekkere producten voor je, genomineerd door Van Amsterdamse Bodem. Maak je keuze en kom naar de uitreiking tijdens de Groeiborrel op maandag 5 september. Amsterdams eten is het allerlekkerste!

Draag bij aan de Omarmprijs!

Draag bij aan de Omarmprijs!

Op 13 oktober wordt de Omarmprijs uitgereikt, een prijs voor Amsterdamse initiatieven die zich inzetten voor armoedebestrijding. De organisatie PACT voor Amsterdam vraagt de hulp van Amsterdamse ondernemers om de prijs zo mooi mogelijk te maken. Rob Held, Pact Makelaar Armoedebestrijding: ‘Wij geloven dat armoede alleen bestreden kan worden door samenwerking.’

Netwerkbijeenkomst LHBTQ+ ondernemers, 4 augustus

Netwerkbijeenkomst LHBTQ+ ondernemers, 4 augustus

Op 4 augustus vindt een netwerkbijeenkomst plaats voor LGBTIQ+ ondernemers. Je krijgt hier meer informatie over de oprichting van een organisatie die de belangen van regenboogondernemers vertegenwoordigt, de BGLBC. Schrijf je in en kom!

‘MKB-Amsterdam wil belasting voor pakketjes om bezorggekte te stoppen en winkels te redden’

‘MKB-Amsterdam wil belasting voor pakketjes om bezorggekte te stoppen en winkels te redden’

MKB-Amsterdam maakt zich al tijden sterk voor de invoering van een bezorgbelasting. Om de bezorggekte te stoppen en winkels te redden. MKB-Amsterdam wil na de zomer in gesprek met de gemeenten Amsterdam, Amstelveen en Zaandam om met een actieplan te komen voor het behoud van winkels. Voorzitter Bart Drenth: ‘Als je niets doet, smelten de winkels sneller weg dan de ijskappen op de Noordpool.’

‘Verkeerde keuze om rekening politieke crisis bij ondernemers te leggen’

‘Verkeerde keuze om rekening politieke crisis bij ondernemers te leggen’

Jacco Vonhof voorziet een zware recessie, nu de politieke problemen in het land zich opstapelen. ‘Wie had vooraf kunnen bedenken dat we in deze clusterfuck terecht zouden komen?’, zegt hij tegen de Telegraaf, doelend op onder andere de inflatie, stikstofcrisis, krapte op de arbeidsmarkt en gastekorten. De rekening van die problemen komt teveel bij ondernemers terecht, vindt hij. ‘Stop daarmee. Het trapt alle lucht uit het mkb.’