Op donderdag 23 juni vond de bijeenkomst ‘Hoe maken we de horecabevoorrading in Amsterdam duurzaam én betaalbaar’ plaats in de Centrale Markthal op het Food Center. In het kader van de Future Food Logistics Challenge werden zes projecten gepresenteerd die in innovatie in horeca- en stadslogistiek bevorderen. Namens MKB-Amsterdam was vicevoorzitter Guido Frankfurther aanwezig. Hij vond het mooi om te zien hoe ver uitgewerkt de zes pilots waren. ‘Producten van een groot aantal leveranciers worden gebundeld bezorgd bij diverse winkels en bedrijven. En dat alles in zo min mogelijk ritten met als resultaat tot wel zestig procent reductie van het aantal te rijden kilometers in de stad.’

Zes projecten, één doel

De zon schijnt genadeloos door het dak van de monumentale Centrale Markthal van het Food Center. Het zweet parelt op de voorhoofden van de zestig mensen die samen zijn gekomen om de horecabevoorrading in Amsterdam te verduurzamen. En de lat wordt meteen hoog gelegd. ‘Elke week zijn er 60.000 leveringen aan de horeca in Amsterdam. Ons doel is om het aantal ritten minder, lichter en slimmer te maken en om de food sector voorop te laten lopen in de verduurzaming van de logistiek.’ De volgende zes projecten zijn er druk mee bezig.

HubKlup Een Haagse start up die klein is begonnen met het verzamelen van bestellingen en emissievrij leveren van verse producten aan de Haagse horeca. De pilot met zeven leveranciers en acht klanten leidde tot zestig procent afname van het aantal gereden kilometers. Hupklup verwacht volgend jaar naar Amsterdam op te schalen. De grootste uitdaging? ‘Elke keer weer heel veel praten’.

Bidfood De op het Food Center gevestigde horecagroothandel levert zo’n 225 keer per week aan klanten rondom de Hallen in West. De ruimte is daar beperkt, dus wordt er heel vaak besteld. In samenwerking met de gemeente en de HvA is Bidfood een ‘white label delivery’ systeem aan het opzetten om het aantal ritten te verminderen door middel van bundeling.

Seval In een Seval combinatie van een Light Electric Vehicle met trailer passen elf rolcontainers, die individueel kunnen koelen of vriezen. Koel, vries of normale producten worden op dezelfde trailer vervoerd. Dit zorgt voor aanzienlijk minder vervoersbewegingen in de stad. De combinatie is maar 1,40 meter breed en is 100% elektrisch.

Local 2 local Local 2 Local verbindt een netwerk van 450 Nederlandse boeren aan consumenten in de regio. Ze brengen het eten naar de mensen en delen informatie over consumentengedrag met de boeren. Het doel: nieuwe verdienmodellen bedenken en het aanbod van de boeren beter af stemmen op de vraag in de Metropool Regio Amsterdam.

Verstrade Om het laden en lossen in de binnenstad te vergemakkelijken heeft dit online food platform een bus met aanhangcombinatie ontwikkeld. De trailer kan op centrale punten in de stad worden achtergelaten, zodat opstoppingen worden voorkomen. De organisatie wil mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt inzetten om te helpen met lossen.

Business case of subsidie?

Op dit moment vindt dit gebundelde vervoer binnen de food sector, inclusief de nieuwe pilots, alleen nog gesubsidieerd plaats. In veel gevallen blijft het spannend of er een positieve business case van de pilots te maken is, ziet Guido Frankfurther. ‘We moeten daar uiteindelijk wel naartoe. Binnen de bestaande regels voor stadslogistiek is permanente subsidie van de overheid noodzakelijk om duurzame projecten competitief te maken. Wanneer je van duurzame stadslogistiek een 100% commerciële business case wilt maken – dus zonder subsidies – moet de huidige wijze van stadslogistiek minder aantrekkelijk worden gemaakt door beperkende regels. Een combinatie van subsidies en maatregelen kan natuurlijk ook.´

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Jerry van Schaik

Jerry van Schaik

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Na Weesperstraat nu ook Stadhouderskade dicht

Na Weesperstraat nu ook Stadhouderskade dicht

MKB-Amsterdam reageert verbijsterd op het nieuws dat de Stadhouderskade ook wordt afgesloten. Vicevoorzitter Frankfurther: ‘Dit zijn de twee belangrijkste omrijdroutes, waarvan er nu een wordt afgesloten. Ik verwacht in stadsdeel Zuid op de Amsteldijk, Ceintuurbaan en Hobbemakade een grote stilstaande file met vertraging van meer dan een uur’.

Uitkleden tramnet van de baan

Uitkleden tramnet van de baan

De ingrijpende bezuinigingen op het openbaar vervoer zijn mede dankzij MKB-Amsterdam hoogstwaarschijnlijk van de baan. Dat betekent dat er op de Vijzelstraat, Vijzelgracht en de Marnixstraat richting Haarlemmerplein alsnog trams zullen blijven rijden. Vicevoorzitter Frankfurther: ‘Dat is heel belangrijk voor onze klanten en personeel van winkels, horeca en andere bedrijven in deze straten’.

Waarom je goed voor jezelf en je collega’s moet zorgen

Waarom je goed voor jezelf en je collega’s moet zorgen

Een burn-out van een werknemer kan een bedrijf zo´n zestig tot tachtigduizend euro kosten.´Dat wil je toch voorkomen?’, meent Jochem Douwes A&O-psycholoog bij ArboNed. ‘De oplossing? Investeer in mentale gezondheid en ontwikkeling van jou en je werknemers!’

‘Je kunt enorm besparen als je energiezuiniger onderneemt’

‘Je kunt enorm besparen als je energiezuiniger onderneemt’

Edgar Resida eigenaar van Village Bagels: ‘Als lid van de ondernemersvereniging zit ik er al jaren bovenop wat er allemaal gaat veranderen. Een gratis energiescan van Energiepartners was zeer welkom. Ik vond het verstandig om iemand van buitenaf mee te laten kijken.’

Vanaf 2024 geen wegwerpbekers meer op kantoor

Vanaf 2024 geen wegwerpbekers meer op kantoor

Met wat mokken aanschaffen ben je er nog niet. Wat moet je doen om je voor te bereiden op deze wetswijziging? Meld je aan voor het Cup Kickstarter Event om daar meer over te leren! Of luister naar de podcast van Merijn Tinga.

Je kunt nog stemmen op je favoriete Product van de Maand!

Je kunt nog stemmen op je favoriete Product van de Maand!

De robots van Welbo, een slim koelinstallatie-bewakingssysteem van FreezerData of de slimme voorraadmeter van MOOS. Help jouw favoriet op weg naar de winst! De volgende MKB-Amsterdam Borrel en de bekendmaking van de prijswinnaars vindt op maandag 5 juni plaats in de Amsterdamse Oranjekerk. Zorg je ook dat je erbij bent?