Écht vlotten wil het nog niet met de aanlevering van goederen naar de Amsterdamse binnenstad. Althans: alle ambities ten spijt is komt er nog weinig terecht van het uitstootvrij maken van het transport van bouwmaterialen en goederen voor de detailhandel en horeca. Voor Bart Verweijen was het reden om nog meer gas te geven – figuurlijk dan – op elektrisch vervoer over water.

Om dat te stimuleren zijn inmiddels al meerdere city docs ingericht – plekken in het centrum waar goederen gelost kunnen worden. Nadat de spullen in de haven zijn gearriveerd, vaart Zoev City ze verder de stad in, richting Oosterdok en de Geldersekade. Helaas gebeurt dat nu eigenlijk nog maar mondjesmaat. Vooral met de afvoer van afval loopt het nog allerminst gesmeerd, zegt Verweijen. Terwijl alle voorwaarden eigenlijk aanwezig zijn. ‘We trekken intensief op met de gemeente, we willen de stad ook helpen. Er zijn genoeg initiatieven en ook hubs verschijnen op uitgebreide schaal.’

Distributieplekken

Toch hapert de ontwikkeling van deze innovatieve en klimaatvriendelijke distributie, constateert Verweijen. ‘Het loopt steeds vast op meerkosten. Duurzaam is duur zolang vervuilen goedkoop is en dat is wat er aan de hand is. Vanuit distributiecentra moeten goederen nu eerst in een vrachtwagen. Daarna worden ze nog twee keer overgezet: in én uit de boot. Dat kan bijvoorbeeld efficiënter, als meer distributieplekken naar het water gebracht worden. Dán haal je er een extra transportbeweging uit en wordt het aardig kostendekkend.’

De ambities van de challenge Boost je Buurt bleken heel behoorlijk aan te sluiten op Verweijens ambitie om met particulier initiatief de noden van de stad te lenigen. Bovendien is elke financiële injectie zinvol om het uitstootvrije vervoer eindelijk eens echt van de grond te krijgen. ‘We willen met een concept komen dat nieuw en anders is en ook bijdraagt aan een oplossing voor de kademuren en bruggen.’ Met zusterbedrijf PK Waterbouw draagt Verweijen ook flink bij aan het zeer noodzakelijke herstel van de kades.

Marktpartijen helpen

Een van de knelpunten is dat de gemeente terughoudend is met het steunen van marktpartijen, omdat dat een eerlijk speelveld kan belemmeren. Terwijl een kleine financiële impuls eigenlijk al genoeg is om het klimaatvriendelijke stadsvervoer vlot te trekken. ‘De meerkosten vormen vaak maar een marginaal verschil. Een echte aanbesteding zit er nu helaas niet in. Dan moet je op een andere manier op zoek naar potjes.’

Zoev City is één van de deelnemers aan de challenge Boost je Buurt. Per stadsdeel werden vier ondernemers geselecteerd, aan de hand van criteria als de mate van impact en het verdienmodel. Inwoners van Amsterdam kunnen nog tot woensdag 16 juni stemmen op hun favoriete onderneming. De drie ondernemingen met de meeste stemmen krijgen 2.500, 5.000 en 7.500 euro. ‘En dat zijn voor ons zeer welkome bedragen’. Stemmen voor Boost je Buurt kan hier.

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Thijs Baas

Thijs Baas

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

‘Geef ondernemers meer inzicht in gevolgen Grote Werken’

‘Geef ondernemers meer inzicht in gevolgen Grote Werken’

Bij de grote openbare werken die Amsterdam de komende jaren te wachten staan, zijn ook de belangen van veel ondernemers in het geding. Dat schrijven Willem Koster van Vereniging Amsterdam City, Pim Evers van KHN Amsterdam en Bart Drenth van MKB-Amsterdam in een brief aan wethouders Everhardt en De Vries.

Huurkorting op gemeentevastgoed: hoe gaat het nu?

Huurkorting op gemeentevastgoed: hoe gaat het nu?

In maart besloot de gemeente Amsterdam, dankzij een lobby van MKB-Amsterdam, dat ondernemers die gemeentelijke panden huren huurkorting zouden krijgen. Veel ondernemers zijn geholpen met deze maatregel, maar dat geldt niet voor iedereen. MKB-Amsterdam roept de gemeente Amsterdam op: bied maatwerk!

Aandeel flexbanen sinds coronacrisis fors gestegen

Aandeel flexbanen sinds coronacrisis fors gestegen

Ruim een vierde van alle dienstverbanden is nu voor bepaalde tijd, voor de crisis was dat nog ongeveer een vijfde. Volgens hoogleraar Arbeidsmarkt Ton Wilthagen van de Tilburg University is het een bekend verschijnsel tijdens crises. In onzekere tijden zijn bedrijven geneigd de kat uit de boom te kijken.

Gerco Tolsma: ”Neem de tijd voor je personeel”

Gerco Tolsma: ”Neem de tijd voor je personeel”

Op 4 juli zenden we een nieuwe MKB TV uit over het Regionaal Werkcentrum. In aanloop spreken we met voorzitters van ondernemersverenigingen over de arbeidsmarkt in hun regio. Vandaag: Gerco Tolsma, regionaal directeur van platform MeerBusiness Haarlemmermeer en Schiphol.

We mogen weer: Groeiborrel op donderdag 17 juni!

We mogen weer: Groeiborrel op donderdag 17 juni!

Het is inmiddels even geleden, maar aankomende donderdag organiseert MKB-Amsterdam eindelijk weer een fysieke groeiborrel! De borrel vindt plaats in Brasserie Paardenburg, Amstelveen. Tijdens de bijeenkomst wordt de winnaar van het Product van de Maand bekendgemaakt.

Zomerevent: Verspreiden van inclusiviteit

Zomerevent: Verspreiden van inclusiviteit

Covid-19 heeft ons afgelopen jaar al laten zien hoe belangrijk solidariteit is en hoe belangrijk contact met anderen voor iedereen is. Het thema van het jaarlijkse digitale zomerevent van Sociaal Werkkoepel Amsterdam, op 24 juni 2021, is actueler dan ooit: Verspreiden van inclusiviteit.