Goed nieuws voor ondernemers in de industrie die hun CO2-verbruik willen terugdringen: het subsidiebudget voor Versnelde Klimaatinvesteringen Industrie (VEKI) is in 2023 verdrievoudigd, naar 138 miljoen euro. Ook is het minimale subsidiebedrag verlaagd naar dertig duizend euro, waardoor de regeling voor mkb’ers interessanter wordt.

De VEKI-regeling is bedoeld voor industriële ondernemingen die CO2-besparende maatregelen willen nemen, die zonder steun vanuit een subsidie een terugverdientijd van meer dan vijf jaar hebben. Investeringen die in minder dan vijf jaar kunnen worden terugverdiend moeten verplicht worden uitgevoerd. Dat schrijft de Energiebesparingsplicht voor.

Het geld wordt door het ministerie van Economische Zaken uit het Klimaatfonds gehaald om de klimaatdoelen van 2030 te halen.

Waarvoor kun je de subsidie gebruiken?

De subsidie is bedoeld om te investeren in industriële apparaten, systemen of technieken. Denk bijvoorbeeld aan zaken die helpen bij het duurzaam verwerken van grondstoffen, afval en afvalwater de distributie van energie.

Voor alle vereisten en voorwaarden om in aanmerking te komen voor de subsidie, kijk je op deze pagina van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Op die pagina kun je ook je aanvraag indienen. Dat is mogelijk tot dinsdag 9 januari 2024, 17:00 uur.

Als je niet voor de VEKI in aanmerking komt

Komt jouw bedrijf niet voor de VEKI in aanmerking? Dan zijn er ook andere subsidies die je kunnen helpen met het terugdringen van je CO2-verbruik. Zo is er de Milieu-Investeringsaftrek (MIA) of de Vrije Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL). Met beide regelingen betaal je minder belasting over je investering. Meer informatie over beide regelingen vind je op de webpagina van De Zaak.

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

MKB Amsterdam

MKB Amsterdam

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Na Weesperstraat nu ook Stadhouderskade dicht

Na Weesperstraat nu ook Stadhouderskade dicht

MKB-Amsterdam reageert verbijsterd op het nieuws dat de Stadhouderskade ook wordt afgesloten. Vicevoorzitter Frankfurther: ‘Dit zijn de twee belangrijkste omrijdroutes, waarvan er nu een wordt afgesloten. Ik verwacht in stadsdeel Zuid op de Amsteldijk, Ceintuurbaan en Hobbemakade een grote stilstaande file met vertraging van meer dan een uur’.

Uitkleden tramnet van de baan

Uitkleden tramnet van de baan

De ingrijpende bezuinigingen op het openbaar vervoer zijn mede dankzij MKB-Amsterdam hoogstwaarschijnlijk van de baan. Dat betekent dat er op de Vijzelstraat, Vijzelgracht en de Marnixstraat richting Haarlemmerplein alsnog trams zullen blijven rijden. Vicevoorzitter Frankfurther: ‘Dat is heel belangrijk voor onze klanten en personeel van winkels, horeca en andere bedrijven in deze straten’.

Waarom je goed voor jezelf en je collega’s moet zorgen

Waarom je goed voor jezelf en je collega’s moet zorgen

Een burn-out van een werknemer kan een bedrijf zo´n zestig tot tachtigduizend euro kosten.´Dat wil je toch voorkomen?’, meent Jochem Douwes A&O-psycholoog bij ArboNed. ‘De oplossing? Investeer in mentale gezondheid en ontwikkeling van jou en je werknemers!’

‘Je kunt enorm besparen als je energiezuiniger onderneemt’

‘Je kunt enorm besparen als je energiezuiniger onderneemt’

Edgar Resida eigenaar van Village Bagels: ‘Als lid van de ondernemersvereniging zit ik er al jaren bovenop wat er allemaal gaat veranderen. Een gratis energiescan van Energiepartners was zeer welkom. Ik vond het verstandig om iemand van buitenaf mee te laten kijken.’

Vanaf 2024 geen wegwerpbekers meer op kantoor

Vanaf 2024 geen wegwerpbekers meer op kantoor

Met wat mokken aanschaffen ben je er nog niet. Wat moet je doen om je voor te bereiden op deze wetswijziging? Meld je aan voor het Cup Kickstarter Event om daar meer over te leren! Of luister naar de podcast van Merijn Tinga.

Je kunt nog stemmen op je favoriete Product van de Maand!

Je kunt nog stemmen op je favoriete Product van de Maand!

De robots van Welbo, een slim koelinstallatie-bewakingssysteem van FreezerData of de slimme voorraadmeter van MOOS. Help jouw favoriet op weg naar de winst! De volgende MKB-Amsterdam Borrel en de bekendmaking van de prijswinnaars vindt op maandag 5 juni plaats in de Amsterdamse Oranjekerk. Zorg je ook dat je erbij bent?