Van de 82 miljard euro die de overheid uitgaf om de coronacrisis te bestrijden werd pakweg de helft besteed aan het overeind houden van de economie. Alleen al in Groot-Amsterdam deden bijna dertienduizend bedrijven een beroep op die loonsteun via de NOW-regeling. Die was goed voor in totaal 3,9 miljard euro, berekende het Parool. Volgens het Centraal Planbureau hield die steun 65.000 tot 180.000 mensen aan het werk. En het aantal faillissementen bleek zelfs historisch laag.

Maar nu de situatie in de meeste branches weer richting normaal lijkt te gaan, ziet voorzitter Bart Drenth van MKB-Amsterdam de solidariteit afnemen, zegt hij in gesprek met het Parool. ‘Een heleboel bedrijven horen we niet meer, daar gaat het prima. De geluiden uit de plekken die nog onder vuur liggen, worden wanhopiger nu men eenzamer wordt. Het minste wat we van de samenleving mogen verwachten is dat we zulke ingrepen blijven compenseren. Dat de overheid de horeca dwingt om twaalf uur de deuren te sluiten is aantoonbaar een beperkende overheidsmaatregel.’

Fatsoensregel

Hetzelfde geldt volgens Drenth voor de toeristische sector. Hij ziet veel ondernemers op hun laatste benen lopen, terwijl de steunpakketten ook in die sector ophouden. ‘Waar is de fatsoensregel die sinds de corona-uitbraak gold: bij een beperking moet je de gevolgen vergoeden?’ Zeker nu de eindafrekening wordt opgemaakt van alle overheidssteun is die compensatie cruciaal, waarschuwt hij. Wie te laat is met het indienen van de gegevens voor de eerste ronde steunpakketten moet alle steun terugbetalen die tussen maart en juni 2020 is betaald. En dat kan veel bedrijven alsnog noodlottig worden, vreest Drenth.

Drenth pleitte eerder al voor een loket waar je als ondernemer kunt aankloppen als je tussen wal en schip bent beland. Bij de uitvoering van die regelingen moet ook maatwerk mogelijk zijn, anders krijgen we een volgende pgb- of toeslagen-affaire.’ Het kabinet negeerde verzoeken om bijvoorbeeld de taxibranche, seizoensgebonden ondernemers en touringcarbedrijven te ondersteunen. Op deze plek besteedden we eerder al aandacht aan ondernemers die door de coronacrisis in de verdrukking dreigden te komen. Zo waren er de opzienbarende gevallen van startend sportschoolhouder Jeroen van Beek en Warmoesstraat-ondernemer Theodoor van Boven.

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Thijs Baas

Thijs Baas

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Interactieve realtime kaart bereikbaarheid komt eraan!

Interactieve realtime kaart bereikbaarheid komt eraan!

Guido Frankfurther van MKB-Amsterdam heeft er jaren om gevraagd en nu gaat hij er komen: een digitale kaart waarop ondernemers interactief en realtime kunnen zien welke ontheffingen zij nodig hebben en hoe een bestemming te bereiken is zonder vast te lopen of om te hoeven rijden.

Gemeente: werk meer samen met winkeliers!

Gemeente: werk meer samen met winkeliers!

Pien Thate van MKB-Amsterdam benadrukt dat winkelgebieden een essentiële spil zijn in de lokale economie van de stad: ‘Winkelgebieden dragen bij aan de leefbaarheid, veiligheid en inclusiviteit van de stad.’

Nieuw format Groeiborrel MKB-Amsterdam

Nieuw format Groeiborrel MKB-Amsterdam

Het format van de MKB-groeiborrel gaat flink op de schop. De donderdag wordt ingeruild voor de maandagavond. Iedere eerste maandag van de maand, te beginnen op 1 november, zijn leden en niet-leden van harte welkom. Waarbij onder andere de winnaars van Product van de Maand worden bekendgemaakt!

Collectief aan de slag met de circulaire economie

Collectief aan de slag met de circulaire economie

Tijdens de bijeenkomst van De Markt van Morgen op 16 november, treedt Yvette Watson van PHI Factory op als moderator: ‘We schrijven geen visies, maar we brengen alles naar de praktijk.’

Vijf tips om je te wapenen tegen cybercrime

Vijf tips om je te wapenen tegen cybercrime

Waar liggen volgens de politie de grootste gevaren en is er genoeg geld én samenwerking om erger te voorkomen? Theo van der Plas, programmadirecteur Digitalisering en Cybercrime, geeft vijf tips.