Van de 82 miljard euro die de overheid uitgaf om de coronacrisis te bestrijden werd pakweg de helft besteed aan het overeind houden van de economie. Alleen al in Groot-Amsterdam deden bijna dertienduizend bedrijven een beroep op die loonsteun via de NOW-regeling. Die was goed voor in totaal 3,9 miljard euro, berekende het Parool. Volgens het Centraal Planbureau hield die steun 65.000 tot 180.000 mensen aan het werk. En het aantal faillissementen bleek zelfs historisch laag.

Maar nu de situatie in de meeste branches weer richting normaal lijkt te gaan, ziet voorzitter Bart Drenth van MKB-Amsterdam de solidariteit afnemen, zegt hij in gesprek met het Parool. ‘Een heleboel bedrijven horen we niet meer, daar gaat het prima. De geluiden uit de plekken die nog onder vuur liggen, worden wanhopiger nu men eenzamer wordt. Het minste wat we van de samenleving mogen verwachten is dat we zulke ingrepen blijven compenseren. Dat de overheid de horeca dwingt om twaalf uur de deuren te sluiten is aantoonbaar een beperkende overheidsmaatregel.’

Fatsoensregel

Hetzelfde geldt volgens Drenth voor de toeristische sector. Hij ziet veel ondernemers op hun laatste benen lopen, terwijl de steunpakketten ook in die sector ophouden. ‘Waar is de fatsoensregel die sinds de corona-uitbraak gold: bij een beperking moet je de gevolgen vergoeden?’ Zeker nu de eindafrekening wordt opgemaakt van alle overheidssteun is die compensatie cruciaal, waarschuwt hij. Wie te laat is met het indienen van de gegevens voor de eerste ronde steunpakketten moet alle steun terugbetalen die tussen maart en juni 2020 is betaald. En dat kan veel bedrijven alsnog noodlottig worden, vreest Drenth.

Drenth pleitte eerder al voor een loket waar je als ondernemer kunt aankloppen als je tussen wal en schip bent beland. Bij de uitvoering van die regelingen moet ook maatwerk mogelijk zijn, anders krijgen we een volgende pgb- of toeslagen-affaire.’ Het kabinet negeerde verzoeken om bijvoorbeeld de taxibranche, seizoensgebonden ondernemers en touringcarbedrijven te ondersteunen. Op deze plek besteedden we eerder al aandacht aan ondernemers die door de coronacrisis in de verdrukking dreigden te komen. Zo waren er de opzienbarende gevallen van startend sportschoolhouder Jeroen van Beek en Warmoesstraat-ondernemer Theodoor van Boven.