Een drijvende boerderij, of te wel: een Floating Farm. Twee jaar geleden werden de ideeën van Peter van Wingerden werkelijkheid in de haven van Rotterdam. Hij realiseerde de eerst drijvende boerderij ter wereld. “Voor ons is het belangrijk voedsel te maken daar waar de mens woont. Wereldwijd wonen de meeste mensen in steden, maar de afgelopen 60 jaar zijn zowel groenvoorziening als voedselproductie ver weg van ons gaan staan. Wij willen de harmonie tussen mens, dier en plant terugbrengen.” De vraag naar producten van de Rotterdamse Floating Farm heeft nu ook de regio Amsterdam bereikt. Om deze vraag lokaal te kunnen voorzien is Peter in gesprek met de gemeente Amsterdam over de mogelijkheden van een drijvende boerderij in Amsterdam. De overeenkomsten tussen Peter’s visie en MKB-Amsterdam’s ambitie om Amsterdam dé Food Capital van Nederland in 2025 te maken, zijn groot. Lees het hier!
De Rotterdamse Floating Farm is de eerst drijvende boerderij ter wereld. Oorspronkelijk was het plan de Floating Farm op te schalen in het buitenland. Door de pandemie focust Peter zich nu op Nederland. Met lokaal, puur en gezond als uitgangspunten. “Bewustzijn groeit alleen maar om de hoek. Je moet iets kunnen zien, proeven en ruiken. Precies daarom heeft een boerderij in de stad een ongelofelijk belangrijke functie.” Het is volgens hem daarom de hoogste tijd om de groei van lokale voedselketens te versnellen. Hij brengt werelds tweede Floating Farm dan ook graag naar Amsterdam.
Circulair boeren
Peter begon niet alleen een nieuwe lokale voedselketen, maar ook een circulaire. Zijn koeien worden gevoed met organische reststromen uit de stad. “We waarderen de reststromen uit de stad op tot eiwitten voor menselijke consumptie. Dit levert veel meer op dan wanneer je deze reststromen verbrand voor het opwekken van energie. Zo krijgen onze koeien bierborstel gevoerd van een aantal Rotterdamse brouwerijen, zemelen van Schiedamse molens, gras van sportvelden in de buurt en aardappelschillen van een lokale verwerker.”
Of de drijvende boerderij in Amsterdam ook koeien krijgt, is nog niet helemaal zeker. “We zullen voorlopig nog de melk blijven verwerken in Rotterdam. Daarom zoeken we – tussen de gesprekken met de gemeente Amsterdam door – naar plekken om vanuit te distribueren. Pas als we weten wat de specifieke kenmerken zijn van de plek waar eventueel een tweede Floating Farm mag komen te staan, kunnen we bepalen wat we gaan doen. We zijn al begonnen met een ontwerp voor een kippenboerderij. Maar een boerderij om groente op te verbouwen kan ook een optie zijn!”
Amsterdam Food Capital
Een circulaire en educatieve boerderij. Is Amsterdam daar klaar voor? Bart Drenth, voorzitter van MKB-Amsterdam en het speerpunt ‘Amsterdam Food Capital’, denkt van wel. “De Floating Farm is bijzonder innovatief. Het brengt circulariteit naar de stad en maakt de stedeling weer bewust van het verhaal achter zijn voedsel. Amsterdam wil touwtrekker zijn op het gebied van gezond, lokaal en duurzaam voedsel. Een Amsterdamse Floating Farm past daarom goed in het beeld van het zijn van dé Food Capital van 2025.” Zijn kritische noot: “Ik vind het erg belangrijk dat er niet per sé vastgehouden wordt aan het houden van koeien. Het is belangrijk dat de Amsterdamse Floating Farm past binnen de context van het gebied waar deze komt te staan. Zo is het natuurlijk de vraag met welke reststromen er gewerkt kan worden. Het is daarom goed dat men nog open staat voor hetgeen dat er op de boerderij wordt verbouwd, of welk vee er wordt verzorgd.”