Een drijvende boerderij, of te wel: een Floating Farm. Twee jaar geleden werden de ideeën van Peter van Wingerden werkelijkheid in de haven van Rotterdam. Hij realiseerde de eerst drijvende boerderij ter wereld. “Voor ons is het belangrijk voedsel te maken daar waar de mens woont. Wereldwijd wonen de meeste mensen in steden, maar de afgelopen 60 jaar zijn zowel groenvoorziening als voedselproductie ver weg van ons gaan staan. Wij willen de harmonie tussen mens, dier en plant terugbrengen.” De vraag naar producten van de Rotterdamse Floating Farm heeft nu ook de regio Amsterdam bereikt. Om deze vraag lokaal te kunnen voorzien is Peter in gesprek met de gemeente Amsterdam over de mogelijkheden van een drijvende boerderij in Amsterdam. De overeenkomsten tussen Peter’s visie en MKB-Amsterdam’s ambitie om Amsterdam dé Food Capital van Nederland in 2025 te maken, zijn groot. Lees het hier! 

De Rotterdamse Floating Farm is de eerst drijvende boerderij ter wereld. Oorspronkelijk was het plan de Floating Farm op te schalen in het buitenland. Door de pandemie focust Peter zich nu op Nederland. Met lokaal, puur en gezond als uitgangspunten. “Bewustzijn groeit alleen maar om de hoek. Je moet iets kunnen zien, proeven en ruiken. Precies daarom heeft een boerderij in de stad een ongelofelijk belangrijke functie.” Het is volgens hem daarom de hoogste tijd om de groei van lokale voedselketens te versnellen. Hij brengt werelds tweede Floating Farm dan ook graag naar Amsterdam.

Circulair boeren
Peter begon niet alleen een nieuwe lokale voedselketen, maar ook een circulaire. Zijn koeien worden gevoed met organische reststromen uit de stad. “We waarderen de reststromen uit de stad op tot eiwitten voor menselijke consumptie. Dit levert veel meer op dan wanneer je deze reststromen verbrand voor het opwekken van energie. Zo krijgen onze koeien bierborstel gevoerd van een aantal Rotterdamse brouwerijen, zemelen van Schiedamse molens, gras van sportvelden in de buurt en aardappelschillen van een lokale verwerker.”

Of de drijvende boerderij in Amsterdam ook koeien krijgt, is nog niet helemaal zeker. “We zullen voorlopig nog de melk blijven verwerken in Rotterdam. Daarom zoeken we – tussen de gesprekken met de gemeente Amsterdam door – naar plekken om vanuit te distribueren. Pas als we weten wat de specifieke kenmerken zijn van de plek waar eventueel een tweede Floating Farm mag komen te staan, kunnen we bepalen wat we gaan doen. We zijn al begonnen met een ontwerp voor een kippenboerderij. Maar een boerderij om groente op te verbouwen kan ook een optie zijn!”

Amsterdam Food Capital
Een circulaire en educatieve boerderij. Is Amsterdam daar klaar voor? Bart Drenth, voorzitter van MKB-Amsterdam en het speerpunt ‘Amsterdam Food Capital’, denkt van wel. “De Floating Farm is bijzonder innovatief. Het brengt circulariteit naar de stad en maakt de stedeling weer bewust van het verhaal achter zijn voedsel. Amsterdam wil touwtrekker zijn op het gebied van gezond, lokaal en duurzaam voedsel. Een Amsterdamse Floating Farm past daarom goed in het beeld van het zijn van dé Food Capital van 2025.” Zijn kritische noot: “Ik vind het erg belangrijk dat er niet per sé vastgehouden wordt aan het houden van koeien. Het is belangrijk dat de Amsterdamse Floating Farm past binnen de context van het gebied waar deze komt te staan. Zo is het natuurlijk de vraag met welke reststromen er gewerkt kan worden. Het is daarom goed dat men nog open staat voor hetgeen dat er op de boerderij wordt verbouwd, of welk vee er wordt verzorgd.”

 

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Anne van der Krol

Anne van der Krol

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Noodklok voor ondernemers

Noodklok voor ondernemers

Bestuurders van gemeenten, provincie en economische organisaties pleiten in een brandbrief aan het kabinet voor maatwerk bij de NOW en TVL subsidieregelingen. “We zien bij ondernemers onacceptabele stress. Zij moeten nu het zelfstandig opgebouwde pensioen en privévermogen inzetten om de vaste lasten te kunnen betalen.” Aldus Erik Bekkering, wethouder Economische Zaken gemeente Bergen NH. De bestuurders vragen het kabinet de menselijke maat vast te houden. Ook vragen ze het kabinet om te luisteren naar de roep van de ondernemers, gemeenten, brancheverenigingen en belangenorganisaties die nu steeds luider in de media te horen is. En vervolgens maatwerk te leveren zodat óók deze ondernemers in aanmerking komen voor de subsidieregelingen NOW & TVL.

‘Maak afhalen pakketjes bij buurthubs aantrekkelijker’

‘Maak afhalen pakketjes bij buurthubs aantrekkelijker’

De gemeente Utrecht wil korte metten maken met de overlast die pakketbezorgers veroorzaken en zet daarom in op zogeheten buurthubs. Door Utrechters hun pakketjes bij vaste punten in de buurt op te laten halen, hoeven medewerkers van bedrijven als PostNL en DHL niet langer de hele stad door te rijden. De Utrechtse wethouder Eerenberg wil nog voor de zomer van 2022 een proef starten om de potentie van wijkdepots in kaart te brengen. Voor Amsterdam is dit een serieuze optie, zegt Guido Frankfurther. Twee jaar geleden voerde MKB-Amsterdam al een campagne ‘bezorgschaamte’. Frankfurther: “Het verstopt onze wegen en is slecht voor de bereikbaarheid, verkeersveiligheid en het milieu. Net als in Utrecht hebben we liever dat de klanten hun pakjes ophalen bij afhaalpunten in de buurt.”

Local Heroes krijgt investering van Dragon’s Den

Local Heroes krijgt investering van Dragon’s Den

Leuk nieuws over Local Heroes! Initiatiefnemer Maarten Coumans heeft in WNL-programma Dragon’s Den een investering van maar liefst twee miljoen euro binnen weten te halen. Investeerders Michel Perridon en Pieter Schoen gaan met Coumans in zee. Met de investering wil Coumans uitbreiden naar zeven locaties verspreid over heel Amsterdam. Daarvoor is hulp nodig van de gemeente. Ook MKB Amsterdam-voorzitter Bart Drenth is met de verantwoordelijke wethouder in gesprek om de uitbreiding van Local Heroes te steunen. Volgens Coumans is dit nog maar het begin: ‘’Amsterdam zal de basis vormen, maar op termijn willen we Local Heroes uitbreiden in heel Nederland.’’

Belangrijk deel mkb wil thuiswerken erin houden

Belangrijk deel mkb wil thuiswerken erin houden

Meer dan één derde van de ondernemers wil in de toekomst besparen op kantoor- en bedrijfsruimte. Thuiswerken en digitaal vergaderen zullen daarom ook na de coronacrisis vast onderdeel van de maatschappij worden, blijkt uit de maandelijkse bedrijvenmonitor van Interpolis, die maandag voor het eerst is gepubliceerd. Vooral bij het groot-mkb is deze verandering zichtbaar: meer dan veertig procent verwacht met minder kantoor- en bedrijfsruimte af te kunnen. René Voets, directeur bedrijven van Interpolis, ziet een brede transformatie in het mkb-landschap. “Bedrijven zijn verrast door de hoeveelheid werk die online kan worden uitgevoerd. Ook kunnen sommige zaken, zoals vergaderen, een stuk efficiënter vanuit huis gebeuren. Mkb’ers willen dit ook na de coronacrisis stimuleren. Daar investeren ze ook in, bijvoorbeeld door goede thuiswerkplekken te realiseren.”

Oproep koningsdagacties

Oproep koningsdagacties

Volgende week dinsdag is het zo ver: Koningsdag. Ben of ken jij een ondernemer in de regio Amsterdam die een speciale actie voor dinsdag 27 april heeft opgetuigd? Dan is MKB-Amsterdam op zoek naar jou. Volgende week dinsdag staat onze media in het teken van Koningsdag. Hiervoor zijn we op zoek naar verhalen van ondernemers die deze bijzondere Koningsdag in een ‘corona-jas’ hebben weten te gieten. Wie weet lichten we jouw initiatief uit! Stuur een e-mail naar marcia.appels@mkb-amsterdam en dan neemt het redactieteam contact met je op.

Uitblijven versoepelingen

Uitblijven versoepelingen

Na 18 weken lockdown is het uitblijven van enige versoepeling van de coronamaatregelen per 21 april opnieuw een bittere pil voor ondernemers in onder meer de horeca en de detailhandel. Juist nu het draagvlak voor de maatregelen afneemt en tegelijk het aantal besmettingen oploopt, kunnen bijvoorbeeld horecaondernemers – met protocollen om veilig de terrassen te openen – onderdeel van de oplossing zijn. “Veel ondernemers in de evenementen, de horeca, de reisbranche en de detailhandel hebben al een jaar nauwelijks een inkomen. Daarom is het belangrijk dat ook ondernemers in hun inkomen worden gecompenseerd. Aanstaande donderdag vragen we hier opnieuw aandacht voor in het periodiek overleg met het kabinet,” aldus Vonhof.