Onlangs was de afsluiting van project De Verrijking, waarin Amsterdamse jongeren in vier maanden tijd op zoek gaan naar hun talenten en ambities. Eén van de initiatiefnemers Rahma el Mouden is heel trots op de resultaten die samen met de jongeren en andere partners zijn behaald: ‘’Ze kwamen hier binnen met gebogen hoofd en gingen weg met zelfvertrouwen én een plan voor de toekomst.’’

Samen met twee andere partijen, Young Amsterdam en Buis Advies, zet Rahma el Mouden zich in om jongeren zonder startkwalificatie te helpen met het vinden van hun talenten en ambities op gebied van werk en opleiding. Ze gaan daarvoor langs bij experts die over hun eigen vakgebied praten en mogen ook zelf aan de slag. Zo hebben de jongeren gezamenlijk een t-shirt ontworpen waarvan de verkoopopbrengst wordt ingezet in de strijd tegen racisme en heeft een fotograaf hen meer geleerd over zijn vak. De begeleiding die de jongeren krijgen bij De Verrijking gaat echter verder dan het ontdekken van talenten. Zo komt er ook een weerbaarheidstraining en een financiële training bij kijken. Daarnaast leren de jongeren hoe ze moeten solliciteren en hoe ze gezamenlijk problemen op moeten lossen. Allemaal vaardigheden die in de volgende fase van hun leven van pas kunnen komen.

Rugzakje

De jongeren die meedoen aan het project zijn volgens El Mouden vaak afgewezen, ze kunnen geen stage of baan vinden en dragen vaak een rugzakje mee. Daardoor zijn ze vaak onzeker. ‘’Toen we in het begin van het traject spraken over ambities klonk het vaak ‘’Dat kan ik niet’’, terwijl jongeren vaak best weten wat ze willen’’, zegt El Mouden, ‘’tijdens het traject groeide het vertrouwen van de jongeren gelukkig enorm en konden zij zich op die ambities gaan richten.’’

Dat resulteert inmiddels in het feit dat de leerlingen een duidelijk plan voor ogen hebben, nu De Verrijking is afgesloten. Zo is een deel van de jongeren aan het werk gegaan en heeft een aantal van hen besloten het vervolgtraject te willen volgen bij Z3 Praktijk Oriëntatie Centrum. Daar kunnen zij een branche-erkend diploma halen en vervolgens bij een van de partners aan het werk.

Compliment

Het mooiste compliment op haar werk kreeg El Mouden van haar eigen kleindochter Noor (17). Zij was aanvankelijk best sceptisch over de plannen van haar oma. ‘’Hoe denk je dat je die jongeren kunt helpen? Je bent toch geen expert?’’, zei ze. Toen Noor bij de afsluiting van De Verrijking zag wat het resultaat was en welk effect dit had op de jongeren, was ze alleen maar trots. El Mouden: ‘’Noor zei: ‘Ik ben heel trots op jou, oma, ik hoop dat ik later ook zo word als jij.’’’ Hoe maakt De Verrijking dan zo’n verschil voor de jongeren? ‘’Het biedt de jongeren net even wat extra aandacht en extra vaardigheden op werkgebied en geeft ze zelfvertrouwen. Dat is zo belangrijk.’’

De deelnemende jongeren stromen voornamelijk in vanuit ROC TOP. ROC TOP ziet De Verrijking als een goed aanvullend programma. MDT De Verrijking wordt uit gevoerd door Zone 3, Young Amsterdam en Buis Advies in opdracht van Zon MW.