Afgelopen week maakten we bekend dat de Groeiborrel van MKB-Amsterdam volgens nieuwe formule wordt georganiseerd. Daar hoort ook een nieuwe borrellocatie bij! In aanloop naar de eerste borrel op maandag 1 november gingen we langs bij die nieuwe locatie: De Oranjekerk. Daar spraken we met organisatoren Bert Bos en Peter Herrebout, en koster Gijs-Bert Vervoorn.

Na Groeiborrels die in het verleden plaatsvonden in onder andere de Johan Cruijff ArenA, Café Wildschut en Brasserie Paardenburg is het volgens Bos en Herrebout de hoogste tijd voor wat meer continuïteit. Daarom is het volgens hen belangrijk dat deze plaatsvindt op een vast moment en op een vaste locatie. Die locatie is de Oranjekerk geworden, op de hoek Van Ostadestraat en Tweede van der Helststraat in de Pijp. Bos en Herrebout sloegen de handen ineen met koster Gijs-Bert Vervoorn om de Groeiborrel daar in nieuwe stijl op de kaart te zetten.

Dat de Oranjekerk een belangrijke plek is voor Amsterdam blijkt wel uit de weerstand die er in de jaren negentig kwam tegen plannen om de kerk af te breken. Toen die plannen werden afgewend onderging de kerk wel een flinke verbouwing. Zo is een deel verbouwd tot ruimte waar commerciële en maatschappelijke evenementen kunnen plaatsvinden, zoals een kledingmarkt van het Leger des Heils, repetities van bands en koren en nu dus ook van de Groeiborrel van MKB-Amsterdam. Daarmee moet de kerk een plek voor de buurt, stad en haar bewoners worden.

Ondernemende koster

Koster Gijs-Bert Vervoorn houdt zich bezig met de programmering die in de kerk plaatsvindt en vindt het belangrijk dat de kerk daarmee een meer open karakter krijgt. ”Het is zo zonde om zo’n mooi gebouw niet beter te benutten en dat geldt ook voor andere kerken in de stad. Dit soort activiteiten zijn juist een mooie aangelegenheid om de deuren wat meer open te zetten.” Omdat Vervoorn die bedrijvigheid naar ‘zijn’ kerk weet te halen, noemen Bos en Herrebout hem ook wel ‘de ondernemende koster’.

Dat Bos en Herrebout als drijvende krachten van de werkgroep Groei hun keuze op de Oranjekerk lieten vallen is niet geheel toevallig. Zo geeft Bos zijn mastercourses als ondernemersmentor in de kerk en is de onderneming van Herrebout daar tevens gevestigd. Ook is Herrebout rentmeester van de kerk, dus het moment waarop het plan ontstond om de borrel hier te organiseren kon haast niet langer uitblijven.

Toegankelijk

Wat kun je verwachten als je voortaan onze Groeiborrels in de Oranjekerk bezoekt? Herrebout: ”Belangrijkste is dat het vooral gezellig is. We willen een toegankelijke borrel organiseren waarbij het makkelijk is om binnen te lopen en andere ondernemers te leren kennen. Daarmee willen we bijdragen aan de transparantie van MKB-Amsterdam.” Daaraan voegt Bos toe: ”Door gelegenheid te creëren voor ontmoetingen tussen Amsterdamse ondernemers willen we ook bijdragen aan de lokale economie van onze stad. Dat is ook ontzettend belangrijk.”

Met zo’n mooie nieuwe locatie moeten de nieuwe Groeiborrels haast wel een succes worden! Wil je daar bij zijn? Dat kan: aanstaande maandag 1 november vanaf 17:30 uur zien we je graag binnenlopen in de Oranjekerk in Amsterdam. Leden en niet-leden zijn van harte welkom. Waarbij onder andere de winnaars van Product van de Maand worden bekendgemaakt! Tot dan!