Amsterdam Food Capital 2025 is een initiatief van MKB-Amsterdam en Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Amsterdam. Voor en door ondernemers, dit samenwerkingsverband streeft er naar om Amsterdam op de kaart te zetten als smaakmaker van lekker, gezond, duurzaam en betaalbaar eten. Mede-initiatiefnemer Bart Drenth vertelt over één van de plannen, de Dam Diners. ‘Wij willen in de zomer van 2025 – wanneer Amsterdam 750 jaar bestaat – in het Paleis op de Dam diners organiseren waarin producten uit Nederland centraal staan. Lokale en internationale chefs koken elke dag mooie maaltijden en we willen zoveel mogelijk mensen daarvan laten genieten.’
De grootste en meest innovatieve horeca- en retailmarkt
Achter het idee van de Dam Diners zit een duidelijke economische visie. Drenth legt uit: ‘Enerzijds introduceren we lokale producenten op de grootste en meest innovatieve horeca- en retailmarkt van Nederland. En anderzijds stimuleren we Amsterdamse bedrijven om lokaal te kopen en Brabantse, Zeeuwse of Drentse producten te gebruiken. Toegang tot de Amsterdamse markt biedt kleine leveranciers de kans om zich zowel aan lokale smulpapen als kosmopolitische gastrotoeristen te laten zien. Door dit evenement kunnen we de Nederlandse eetcultuur promoten en ontwikkelen.’
Nederland voedselparadijs
Drenth verwijst naar zijn recente interview met Rabobankbestuurder Barbara Baarsma over de voedselrijkdom in Nederland. ‘Ons land is een van de meest bio diverse productielanden in de wereld. We maken echt alles. Wij Amsterdammers moeten ons realiseren dat we fantastisch voedsel hebben in onze achtertuin. En we moeten er ook voor zorgen dat deze mooie lokale ingrediënten niet naar het buitenland worden geëxporteerd, maar dat ze in Nederland worden geconsumeerd. Dat is goed voor onze portemonnee, het is lekker en het is goed voor het milieu.’
Oplossing voor de landbouw
Wie kent de Grunnerger Dreuge, of weet wat Rommedoe is? In alle delen van het land vind je bijzondere gerechten of producten, van kazen en worst tot vlaaien en koekjes. Veel van deze gerechten zijn steeds moeilijker te verkrijgen. Grootschalige landbouw en fabrieksvoedsel vervangen de lokale producten en producenten. Drenth ziet hier kansen. ‘Nederlandse boeren moeten en willen innoveren, ze willen duurzamer en diverser produceren, maar hun vraag is: ‘Is de lokale markt groot genoeg?’. Ik denk dat initiatieven als de Dam Diners de vraag naar lokale producten stimuleren. Zo krijg je een vliegwieleffect voor innovatie en bieden we een oplossing voor de problemen in de landbouw.’
Een zomer lang gastronomisch Paleis
De beoogde locatie voor de Dam Diners, het Paleis op de Dam, wordt op dit moment nog alleen voor rondleidingen en staatsdiners gebruikt. Drenth hoopt dat hij het oude handelshuis als toneel voor de Dam Diners mag gebruiken. Daarvoor heeft hij hulp nodig van burgemeester Femke Halsema: ‘Mevrouw Halsema heeft als voorzitter van de Stichting Koninklijk Paleis een direct lijntje naar de koning. Ik ga graag een keer bij haar langs om dit plan te bespreken. Het liefst zou ik het Paleis de hele zomer van 2025 om willen toveren tot een gastronomisch paleis. Hoe langer hoe beter!’