Ook ondernemers laten zich steeds vaker verrassen door criminelen die online weer een nieuwe manier hebben gevonden om geld te verdienen. Het bedrijfsleven staat vaak nog onvoldoende op scherp en de samenwerking tussen de betrokken partners laat ook nog wel te wensen over. Theo van der Plas, programmadirecteur Digitalisering en Cybercrime bij de Nationale Politie, sprak erover bij de kick-off van het Digitaliseringsoffensief in de Johan Cruijff ArenA.

Grote bedrijven

Voor mkb’ers is vooral de opkomst van ransomware een groeiend probleem. Per jaar krijgt Van der Plas met zijn team zo’n tweehonderd meldingen, waarvan een groeiend aandeel van grote bedrijven. In Duitsland en de VS zijn sommige bedrijven al miljoenen kwijt. En je kunt vaak geen kant op: de computers van je bedrijf worden vastgezet en dan betaal je maar. Daarom moet je constant alert zijn, waarschuwt Van der Plas. Maar bedrijven denken vaak dat het ze niet overkomt. Maar niets is minder waar, leert de dagelijkse praktijk.

Digitaal ondernemerschap groeit ook in de Metropoolregio Amsterdam. Tijdens de sessie Digitale Veiligheid, bij de kick-off van het DIgitaliseringsoffensief, kwam onder meer aan de orde waar je terecht kunt met je vragen over cybercrime. En hoe je digitaal veilig kunt ondernemen. Van der Plas heeft nog wel enkele tips die hij graag met ondernemers deelt, die overigens ook aan de orde kwamen bij de kick-off van het Digitaliseringsoffensief:

1. Maak van de bestrijding van cybercrime een core business

“Ik snap dat ondernemers heel veel dingen hebben te doen. Maar dit is tegenwoordig echt een heel belangrijk onderdeel van ondernemen. En sommige cruciale stappen zijn helemaal niet zo ingewikkeld; zorg ten minste voor een goede twee-factor-authenticatie.”

2. Zet je over je schaamte heen als je slachtoffer bent van cybercriminaliteit

“Je ziet dat ondernemers en burgers zich schamen als ze slachtoffer worden en zichzelf als sukkel beschouwen als ze erin zijn getrapt. Maar de methoden van cybercriminelen zijn inmiddels zo geraffineerd dat je echt geen sukkel bent als je slachtoffer bent van hun praktijken. Praat erover, dan kun je hulp krijgen!”

3. Deel ervaringen en informatie met mede-ondernemers

“Eigen veiligheid is één, maar het gaat ook over informatie-uitwisseling: als data gestolen is, hoe zorg je dan dat jijzelf en anderen daar zo min mogelijk schade van hebben? Dus hoe zorg je ervoor dat het bedrijfsleven niet nóg meer slachtoffer wordt? Allerlei data van een gehackt bedrijf kan zomaar worden misbruikt door criminelen en dat is een groot probleem, zeker als niet iedereen zijn wachtwoorden varieert en tijdig verandert.”

4. Doe aangifte en help zo de relevante data te koppelen

“Je ziet vaak terughoudendheid bij het doen van aangifte of een melding, uit angst voor imagoschade. Maar met de informatie van slachtoffers van cybercrime zijn we in staat om anderen te beschermen, of jouzelf, door niet een tweede keer slachtoffer te worden. Met die informatie kunnen we onderzoek doen en de legpuzzel helpen maken. De melding kan gewoon veilig via internet.”

5. Verzekeraars én bedrijven moeten al ‘aan de voorkant’ goed kijken naar de verzekeringspolis

“Voor verzekeraars is het raadzaam om eerst te kijken welk pakket bedrijven hebben om zich te wapenen tegen cybercrime én of ze hun backup geregeld hebben. Het is jammer dat verzekeraars daar niet stelliger in zijn en los van brand- en opstalverzekering niet een goede voorziening vragen die de weerbaarheid vergroot. Want zo houden we gezamenlijk ondernemend Nederland veilig.”

Aftermovie

Bekijk hier de aftermovie van de kick-off van het Digitaliseringsoffensief:

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Thijs Baas

Thijs Baas

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan!

De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan!

De verkiezingen op 16 maart zijn uiteraard voor jou als ondernemer belangrijk! Komt er een gemeentebestuur dat niet alleen aandacht heeft voor bewoners maar ook voor ondernemers? Volg via onze nieuwsbrief MKB Mail en onze socials de belangrijkste ontwikkelingen.

Corona kan voor ondernemers nog lang nagalmen

Corona kan voor ondernemers nog lang nagalmen

Het einde van de gezondheidscrisis is in zicht. Voor veel ondernemers begint nu de economische ellende pas echt. Drenth: ‘We vragen alle overheden om daar rekening mee te houden. Eén van de voorstellen is om ondernemers met schulden als doelgroep op te nemen in de pilot Pauzeknop, dat als doel heeft door de coronacrisis getroffen zelfstandigen te ondersteunen.’

Gezocht: ondernemers met oplossingen

Gezocht: ondernemers met oplossingen

Ben jij klaar om impact te maken in de stad? Meld je dan aan voor buurtchallenge Boost je Buurt. Je kan als ondernemer een Impact Hub Amsterdam ondernemersprogramma winnen ter waarde van €2.500 én kans maken op een ontwikkelbudget van €2.500, €5.000 of €7.500. Meedoen? Lees snel verder.

‘Nieuwe generatie is ontzettend innovatief’

‘Nieuwe generatie is ontzettend innovatief’

Studenten van Inholland gaan onder leiding van MKB-Amsterdam bestuurslid Bert Bos aan de slag met het ontwikkelen van duurzaamheidsplannen voor ondernemers. Ondernemers die wel oren hebben naar zo’n plan kunnen zich aanmelden. Binnenkort ook nieuws van Bert Bos over het Product van het Jaar!

‘Elke besparing is welkom’

‘Elke besparing is welkom’

De invoering van de reclamebelasting wordt twee maanden uitgesteld. Bart Drenth: ‘Ondernemers hebben het moeilijk en elke besparing is welkom. Ook als die maar over twee maanden gaat. En in maart zijn er weer nieuwe verkiezingen.’

MKB TV over reclamebelasting: Wat vindt de lokale politiek ervan?

MKB TV over reclamebelasting: Wat vindt de lokale politiek ervan?

Hoe denken ze in de Stopera over de herinvoering van de reclamebelasting? Met onder andere Rutger Groot Wassink van GroenLinks, Elise Moeskops van D66 en Claire Martens van de VVD. Uitstel of afstel? Dat zie je in de nieuwe aflevering van MKB TV!