Ook ondernemers laten zich steeds vaker verrassen door criminelen die online weer een nieuwe manier hebben gevonden om geld te verdienen. Het bedrijfsleven staat vaak nog onvoldoende op scherp en de samenwerking tussen de betrokken partners laat ook nog wel te wensen over. Theo van der Plas, programmadirecteur Digitalisering en Cybercrime bij de Nationale Politie, sprak erover bij de kick-off van het Digitaliseringsoffensief in de Johan Cruijff ArenA.

Grote bedrijven

Voor mkb’ers is vooral de opkomst van ransomware een groeiend probleem. Per jaar krijgt Van der Plas met zijn team zo’n tweehonderd meldingen, waarvan een groeiend aandeel van grote bedrijven. In Duitsland en de VS zijn sommige bedrijven al miljoenen kwijt. En je kunt vaak geen kant op: de computers van je bedrijf worden vastgezet en dan betaal je maar. Daarom moet je constant alert zijn, waarschuwt Van der Plas. Maar bedrijven denken vaak dat het ze niet overkomt. Maar niets is minder waar, leert de dagelijkse praktijk.

Digitaal ondernemerschap groeit ook in de Metropoolregio Amsterdam. Tijdens de sessie Digitale Veiligheid, bij de kick-off van het DIgitaliseringsoffensief, kwam onder meer aan de orde waar je terecht kunt met je vragen over cybercrime. En hoe je digitaal veilig kunt ondernemen. Van der Plas heeft nog wel enkele tips die hij graag met ondernemers deelt, die overigens ook aan de orde kwamen bij de kick-off van het Digitaliseringsoffensief:

1. Maak van de bestrijding van cybercrime een core business

“Ik snap dat ondernemers heel veel dingen hebben te doen. Maar dit is tegenwoordig echt een heel belangrijk onderdeel van ondernemen. En sommige cruciale stappen zijn helemaal niet zo ingewikkeld; zorg ten minste voor een goede twee-factor-authenticatie.”

2. Zet je over je schaamte heen als je slachtoffer bent van cybercriminaliteit

“Je ziet dat ondernemers en burgers zich schamen als ze slachtoffer worden en zichzelf als sukkel beschouwen als ze erin zijn getrapt. Maar de methoden van cybercriminelen zijn inmiddels zo geraffineerd dat je echt geen sukkel bent als je slachtoffer bent van hun praktijken. Praat erover, dan kun je hulp krijgen!”

3. Deel ervaringen en informatie met mede-ondernemers

“Eigen veiligheid is één, maar het gaat ook over informatie-uitwisseling: als data gestolen is, hoe zorg je dan dat jijzelf en anderen daar zo min mogelijk schade van hebben? Dus hoe zorg je ervoor dat het bedrijfsleven niet nóg meer slachtoffer wordt? Allerlei data van een gehackt bedrijf kan zomaar worden misbruikt door criminelen en dat is een groot probleem, zeker als niet iedereen zijn wachtwoorden varieert en tijdig verandert.”

4. Doe aangifte en help zo de relevante data te koppelen

“Je ziet vaak terughoudendheid bij het doen van aangifte of een melding, uit angst voor imagoschade. Maar met de informatie van slachtoffers van cybercrime zijn we in staat om anderen te beschermen, of jouzelf, door niet een tweede keer slachtoffer te worden. Met die informatie kunnen we onderzoek doen en de legpuzzel helpen maken. De melding kan gewoon veilig via internet.”

5. Verzekeraars én bedrijven moeten al ‘aan de voorkant’ goed kijken naar de verzekeringspolis

“Voor verzekeraars is het raadzaam om eerst te kijken welk pakket bedrijven hebben om zich te wapenen tegen cybercrime én of ze hun backup geregeld hebben. Het is jammer dat verzekeraars daar niet stelliger in zijn en los van brand- en opstalverzekering niet een goede voorziening vragen die de weerbaarheid vergroot. Want zo houden we gezamenlijk ondernemend Nederland veilig.”

Aftermovie

Bekijk hier de aftermovie van de kick-off van het Digitaliseringsoffensief:

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Thijs Baas

Thijs Baas

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Onze partner Onderneemin slaat vleugels uit naar Metropool!

Onze partner Onderneemin slaat vleugels uit naar Metropool!

Onderneemin heeft onlangs de stap gezet naar de regio Metropool Amsterdam. Onze voorzitter Achmed Baâdoud is dan ook heel content dat MKB-Metropool Amsterdam en Onderneemin mediapartner bij elkaar zijn geworden. “Dat sluit heel goed aan bij onze visie om het MKB...

GVB start trainingen voor Knoppentest bij sollicitatie GVB

GVB start trainingen voor Knoppentest bij sollicitatie GVB

GVB start trainingen voor Knoppentest bij sollicitatie GVB MKB-Metropool Amsterdam heeft met grote instemming kennis genomen van het besluit van het GVB om gemotiveerde sollicitanten voor de functie van trambestuurder structureel te gaan helpen om voor de...

Geen Knip, maar Knijp en Filters

Geen Knip, maar Knijp en Filters

Volgens wethouder Melanie van der Horst is het woord ‘Knip’ voortaan een ‘verboden woord’ en kiest de gemeenteraad ervoor van de Weesperstraat een fijne stadsstraat te maken, met twee maal één rijstrook, bredere fiets- en voetpaden, meer groen en een aantrekkelijkere...

Weesperstraat: Operatie geslaagd, patiënt overleden

Weesperstraat: Operatie geslaagd, patiënt overleden

MKB-Metropool Amsterdam heeft met instemming kennis genomen van de conclusie van het onderzoeksrapport over de Knip Weesperstraat: de knip Weesperstraat gaat definitief van tafel. Volgens het college was de proef wel geslaagd en heeft deze veel opgeleverd, maar...

Laat het GVB zijn Kip met Gouden Eieren niet hoeven slachten

Laat het GVB zijn Kip met Gouden Eieren niet hoeven slachten

Volgens het concept Programma van Eisen van de Vervoersregio Amsterdam voor het GVB voor de komende jaren moet het openbaar vervoer (OV) in het centrum en de oude stadsdelen verslechteren ten gunste van de nieuwe centra buiten de Ring A10. Een slecht plan, vindt MKB-...