Coronacalculator
Voor ondernemers is het nog niet makkelijk om te zien van welke regelingen zij gebruik kunnen maken. De makkelijkste manier daarbij is de coronacalculator. Vul je bedrijfsnaam in en loop door de vragen heen. Je krijgt dan een behoorlijk goed idee waar je aan toe bent. Je vindt de coronacalculator hier.

BMKB
Het gaat nog niet goed met de BMKB, de regeling waarbij de overheid voor 75% garant staat voor leningen aan het midden- en kleinbedrijf. Het is nog steeds heel erg moeilijk of zelfs onmogelijk om bij banken krediet te krijgen. Vooral relatief kleine leningen komen nauwelijks los. Het kabinet wordt ook ongeduldig. Banken moeten nu ‘leveren’.  MKB-Nederland pleit onder meer voor een 100 procent borgstelling voor kredieten tot € 500.000 (zoals ze dat in Duitsland ook kennen) en voor een langere looptijd voor de GO-c regeling.

Huren
Doorlopende huren blijven voor veel ondernemers een groot probleem. Sommige huurbazen zijn schappelijk door korting en/of uitstel van betaling te geven. Anderen doen dat niet. Een lid klaagde bij ons dat de gemeente Amsterdam zelf niet erg redelijk is als verhuurder. Dat hebben we nagevraagd. Mogelijk berust dit op een misverstand binnen de gemeentelijke organisatie. Het beleid van het grondbedrijf is om in ieder geval uitstel van betaling tot juli te geven. We blijven dit volgen.