MKB-Nederland is blij dat het corona-steunpakket voorlopig met drie maanden wordt verlengd en zelfs iets wordt verruimd. Zo krijgen ondernemers meer steun doordat de tegemoetkoming in de vaste lasten (TVL) niet langer meetelt als omzet voor de NOW. Een goede zaak is ook dat ondernemers pas in 2022 hoeven te beginnen met het aflossen van hun schulden bij de Belastingdienst en daarvoor ook langer de tijd krijgen, aldus de ondernemersorganisaties in reactie op het steunpakket zoals dat vandaag door de demissionaire ministers van Financiën, SZW en EZK is gepresenteerd.
Over het nieuwe steunpakket hebben MKB-Nederland en VNO-NCW de afgelopen tijd intensief en uitvoerig overleg gehad met het demissionaire kabinet. Ze hadden gepleit voor verlenging tot aan het einde van het jaar, omdat dat ondernemers vertrouwen geeft en de situatie nog altijd onzeker is, onder meer voor bedrijven die het moeten hebben van de internationale handel.

Steunpakket vangnet voor ondernemers

Jacco Vonhof geeft een toelichting bij BNR Nieuwsradio

‘Dat er in eigen land steeds meer open mag en er waarschijnlijk sneller verder kan worden versoepeld, is geen reden voor versobering of afbouw van het steunpakket. We zijn bij dat het kabinet dat ook ziet. Macro mag het de goede kant op gaan, op microniveau is dat heel anders en zijn er nog steeds ondernemers die het heel moeilijk hebben, volledig buiten hun eigen schuld om. Ondernemers die hun zaak weer gedeeltelijk mogen openen, zijn ook niet in één keer uit de problemen. Dit vangnet moet daarom beschikbaar blijven, ook voor bedrijven die pas later worden geraakt. En als het straks echt veel beter gaat, zoals economen voorspellen, dan wordt er ook veel minder aanspraak op gemaakt.’

Met terugwerkende kracht

Conform de wens van de ondernemersorganisaties wordt het steunpakket vanaf het derde kwartaal zelfs nog verruimd. Tot dusver telde de tegemoetkoming in de vaste lasten (TVL) mee als omzet, waardoor ondernemers juist minder loonkostensteun (NOW) ontvingen. ‘Dat heeft voor ondernemers steeds als zeer onrechtvaardig gevoeld. Het is grote winst dat dat nu wordt aangepast en zelfs met terugwerkende kracht tot augustus 2020.’
Mooi is ook dat het plafond van de TVL wordt verhoogd van 600.000 tot 1,2 miljoen euro. Dat is vooral goed voor grotere ondernemingen.Teleurstellend blijft het dat de overheid en de uitvoeringsinstanties nog altijd niet in staat zijn maatwerk te leveren. Daardoor zijn er nog steeds ondernemers die wel degelijk en aantoonbaar omzetverlies lijden als gevolg van de coronamaatregelen, maar niet precies voldoen aan de regels en dus geen steun krijgen. Dat geldt bijvoorbeeld voor kleine reisorganisaties. Een tegenvaller is ook dat de concernbepaling niet wordt versoepeld en er geen aparte regeling voor vaste lasten van grote en middelgrote bedrijven komt.

Meer tijd aflossen schulden

MKB-Nederland en VNO-NCW zijn tevreden dat ondernemers met schulden bij de Belastingdienst die pas met ingang van 1 oktober 2022 hoeven te gaan aflossen en daar vervolgens ook langer – vijf in plaats van drie jaar – de tijd voor krijgen. Bij elkaar opgeteld hebben zij zo circa zes jaar om die uitgestelde belastingen terug te betalen. ‘De pauze tot volgend jaar geeft ons bovendien de tijd om met Financiën en andere partijen te overleggen hoe we verder omgaan met private schulden van ondernemers en ook daar tot een oplossing te komen’, aldus MKB-Nederland en VNO-NCW.

Keuze referentieperiode

Vorige week maakte de RVO al bekend dat ondernemers voor het tweede kwartaal TVL kunnen kiezen uit twee referentieperiodes. Dat is goed nieuws voor starters, maar eveneens voor bedrijven die om welke reden dan ook in de vaste referentiemaand minder omzet dan normaal hadden, waardoor ze ook minder steun ontvingen. Wrang is daarbij wel dat deze aanpassing dan meteen tot een maand vertraging leidt en ondernemers in nood langer op hun geld moeten wachten.

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Marcia Appels

Marcia Appels

Hoofdredacteur en communicatiemanager MKB-Amsterdam.

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

‘Geef ondernemers meer inzicht in gevolgen Grote Werken’

‘Geef ondernemers meer inzicht in gevolgen Grote Werken’

Bij de grote openbare werken die Amsterdam de komende jaren te wachten staan, zijn ook de belangen van veel ondernemers in het geding. Dat schrijven Willem Koster van Vereniging Amsterdam City, Pim Evers van KHN Amsterdam en Bart Drenth van MKB-Amsterdam in een brief aan wethouders Everhardt en De Vries.

Huurkorting op gemeentevastgoed: hoe gaat het nu?

Huurkorting op gemeentevastgoed: hoe gaat het nu?

In maart besloot de gemeente Amsterdam, dankzij een lobby van MKB-Amsterdam, dat ondernemers die gemeentelijke panden huren huurkorting zouden krijgen. Veel ondernemers zijn geholpen met deze maatregel, maar dat geldt niet voor iedereen. MKB-Amsterdam roept de gemeente Amsterdam op: bied maatwerk!

Aandeel flexbanen sinds coronacrisis fors gestegen

Aandeel flexbanen sinds coronacrisis fors gestegen

Ruim een vierde van alle dienstverbanden is nu voor bepaalde tijd, voor de crisis was dat nog ongeveer een vijfde. Volgens hoogleraar Arbeidsmarkt Ton Wilthagen van de Tilburg University is het een bekend verschijnsel tijdens crises. In onzekere tijden zijn bedrijven geneigd de kat uit de boom te kijken.

Gerco Tolsma: ”Neem de tijd voor je personeel”

Gerco Tolsma: ”Neem de tijd voor je personeel”

Op 4 juli zenden we een nieuwe MKB TV uit over het Regionaal Werkcentrum. In aanloop spreken we met voorzitters van ondernemersverenigingen over de arbeidsmarkt in hun regio. Vandaag: Gerco Tolsma, regionaal directeur van platform MeerBusiness Haarlemmermeer en Schiphol.

We mogen weer: Groeiborrel op donderdag 17 juni!

We mogen weer: Groeiborrel op donderdag 17 juni!

Het is inmiddels even geleden, maar aankomende donderdag organiseert MKB-Amsterdam eindelijk weer een fysieke groeiborrel! De borrel vindt plaats in Brasserie Paardenburg, Amstelveen. Tijdens de bijeenkomst wordt de winnaar van het Product van de Maand bekendgemaakt.

Zomerevent: Verspreiden van inclusiviteit

Zomerevent: Verspreiden van inclusiviteit

Covid-19 heeft ons afgelopen jaar al laten zien hoe belangrijk solidariteit is en hoe belangrijk contact met anderen voor iedereen is. Het thema van het jaarlijkse digitale zomerevent van Sociaal Werkkoepel Amsterdam, op 24 juni 2021, is actueler dan ooit: Verspreiden van inclusiviteit.