Beste wethouders,

Toen het college plannen bekend maakte voor tienduizenden nieuwe woningen, vroegen we ook aandacht voor ruimte voor ondernemers. Een gezonde stad kan immers niet zonder een bloeiend bedrijfsleven. We zijn blij dat u aan onze oproep gehoor heeft gegeven. Inmiddels ligt er uw nota ‘Ruimte voor de Economie van Morgen’.

Terecht stelt u vast dat de scheiding tussen wonen en werken, die lange tijd uitgangspunt was, voor veel bedrijven niet meer altijd werkt. Zakelijke dienstverlening en internetbedrijven floreren immers bij uitstek in een grootstedelijk milieu. Voor deze bedrijven is de menging van wonen, werken en recreëren zo aantrekkelijk omdat ze graag van de voorzieningen in de stad gebruik maken. Booking.com heeft daarom bewust de binnenstad van Amsterdam opgezocht. En met hen vele grote en kleinere bedrijven. Hierdoor is de binnenstad weer een economische magneet geworden.

Maar niet alle typen bedrijven hebben dezelfde behoeften. Productiebedrijven hebben er juist baat bij dat ze geen of weinig buren hebben zijn omdat hun bedrijfsvoering kan botsen met het belang van omwonenden. We zijn het dus met u eens dat je onderscheid zou moeten maken tussen verschillende soorten bedrijven en wat zij nodig hebben.

Daarbij maakt u ook duidelijk dat de ruimte in de stad beperkt is. Dit is nu al voelbaar. Een van de laatste slachterijen dreigt uit de stad te verdwijnen vanwege de oprukkende woningbouw. Dat zou een slechte zaak zijn omdat de stad dan niet meer kan worden voorzien van vers vlees. We vragen u om u in te spannen dit soort bedrijven te behouden voor Amsterdam.

In uw nota noemt u regelmatig de metropoolregio. De groeiende stad Amsterdam ligt niet op een eiland, maar in een groter gebied dat steeds nauwer met elkaar verbonden is. U gaat wat ons betreft nog niet ver genoeg. Te eenzijdig ligt de aandacht nog op de keuzes die gemeente Amsterdam moet maken. Het is nodig een analyse te maken van de regio als geheel en te bezien welke functie waar het beste past.

Uw nota is wat ons betreft ook niet de afsluiting van een beleidsvraag, maar de start ervan.

Wij roepen u op om met uw collega’s uit de regio een gezamenlijke analyse te maken. We zien bijvoorbeeld kansen voor het ontwikkelen van een aantal gebieden voor een internationaal topmilieu binnen de regio buiten de stadsgrenzen van Amsterdam. Delen van Haarlemmermeer en Amstelveen lenen zich hier bijvoorbeeld uitstekend voor. Ook creatieve wijken passen uitstekend elders in de regio, bijvoorbeeld op knooppunten voor het openbaar vervoer.

Belangrijk is daarbij ook een plan te maken voor de ontwikkeling van de infrastructuur. Internationale topwijken hebben een uitstekende verbinding nodig met Schiphol. Creatieve wijken vereisen fijnmazig openbaar vervoer en fietsbereikbaarheid; en productieve wijken hebben bereikbaarheid nodig voor auto’s, bestelbussen en vrachtwagens. Alleen met een gezamenlijke aanpak kan worden bepaald welke infrastructuur in de regio nodig is, zodat Amsterdam kan blijven groeien en bloeien.

Met vriendelijke groet,

Bart Drenth

Voorzitter MKB Amsterdam

PS: Wethouder van der Burg: bent u al begonnen met de nulmeting waarmee we kunnen zien welk milieueffect wordt veroorzaakt door het openen van de bruggen tijdens de avondspits?

Download hier het rapport ‘Ruimte voor de Economie van Morgen’

-Eens met deze column? Word hier lid van MKB Amsterdam. Wij behartigen jouw belangen in de Stopera en op het Binnenhof.
-Niet eens met deze column? Reageer dan hier.

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Bart Drenth

Bart Drenth

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Wil jij een MBO-stagiair in dienst nemen? SBB helpt je daarbij

Wil jij een MBO-stagiair in dienst nemen? SBB helpt je daarbij

Wat moet een bedrijf doen om een MBO-stagiair in dienst te kunnen nemen? Daarover spraken we met Jan Willem Mans, manager van de regio Noord-Holland voor SBB, de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven: ‘’We bieden maatwerk om ervoor te zorgen dat bedrijven goede erkende leerbedrijven worden.’’

Staycation tips: Vrijhaven Zwier

Staycation tips: Vrijhaven Zwier

MKB Amsterdam deelt met jou de leukste tips voor een geslaagde ‘staycation’ in Nederland. Deze keer: Vrijhaven Zwier in Vinkeveen.

Dromen van een Uithoornse postpakketten-hub

Dromen van een Uithoornse postpakketten-hub

Om de nasleep van Brexit én corona het hoofd te bieden wil Nick Rosman in zijn woonplaats Uithoorn een transporthub opzetten. Met hulp van de gemeente hoopt hij er hét servicepunt voor postpakketten te kunnen opstarten en uitbreiden en zo de schade die hij als zzp’er leed achter zich te kunnen laten.

Uitslag Product van de Maand uitgesteld. Save the date voor september!

Uitslag Product van de Maand uitgesteld. Save the date voor september!

In verband met het oplopend aantal besmettingen is besloten om de Groeiborrel van de maand juli niet door te laten gaan. Dat betekent ook dat de uitslag van de winnaar van het Product van de Maand even op zich laat wachten. Na de zomerstop aankomende maand zijn we terug op donderdag 16 september vanaf 15.30 uur met de kick-off van het Digitaliseringsoffensief. Save the date!

Staycation tips: Stadsstrand De Hallen

Staycation tips: Stadsstrand De Hallen

MKB-Amsterdam deelt met jou de leukste tips voor een geslaagde ‘staycation’ in Nederland. Deze keer: Stadsstrand de Hallen in Amsterdam-West.