Onder de rook van Amsterdam ligt een natuurgebied van 180 ha waar boeren en weidevogels samen leven. Een collectief van achttien boeren in Amstelland produceert hier melk op een duurzame manier. Deze ‘Boeren van Amstel’ doen ook het agrarisch natuurbeheer van kruidenrijke graslanden, dat een ideaal gebied is voor weidevogels om te broeden. Het leefgebied van de weidevogels wordt beschermd door grote delen van het land pas na het broedseizoen te maaien. Een geslaagd voorbeeld hoe boeren zorg voor natuur combineren met de lokale produktie van volle melk, halfvolle melk, volle yoghurt en boerenyoghurt.

Biodiversiteit in plaats van grasfalt

Michel Penterman, directeur en één van de mede-eigenaren, is trots op het gezamenlijke merk. ‘Boeren van Amstel’ is goed doordacht en door hele kundige mensen uitgewerkt. De positionering is heel mooi, in tegenstelling tot gebruikelijk staat de boer voorop, niet een weiland of een koe. De boeren zijn de helden, dat is een belangrijk verhaal om in deze tijd te vertellen. Het is allemaal begonnen met het idee dat biodiversiteit prioriteit moet krijgen en dat boeren hierbij een beslissende rol spelen. De focus van de melklandbouw heeft tientallen jaren gelegen op maximale opbrengst per hectare door zogenaamde graswoestijnen aan te leggen met veel kunstmest. Op dit ‘grasfalt’ groeit niks anders dan gras, er valt niks te eten voor beestjes. Maar op een bio divers weiland, met diverse soorten kruiden, zie je plotseling een enorme rijkdom aan wormen, insecten en vogels opduiken. Er ontstaat een weelderig ecosysteem.

Van subsidie naar verdienmodel

Penterman wijst op het belang van de rol van de boeren in verduurzaming van de landbouw. ‘De Boeren van Amstel willen iets goed doen voor de natuur, op basis van een lange termijn visie. Wij willen meer boeren helpen om ons businessmodel te omarmen. De leden ontvangen nu een vergoeding voor dit weidevogelbeheer, dus geen subsidiering. Ik denk dat het belangrijk is dat de zorg voor de natuur wordt ingebouwd in het businessmodel van deze boeren. En laten we niet vergeten, in 2030 wil de gemeente Amsterdam 25% van haar voedselvoorziening uit de regio betrekken. Dat is nu 3%. De Boeren van Amstel zijn een perfect voorbeeld hoe je in lokale behoeften kunt voorzien met lokale produktie. En we zorgen ook nog eens voor de achtertuin van de stad!’.

Winnaar Vakjuryprijs Product van de Maand

Boeren van Amstel was één van de vijf genomineerden voor het Product van de Maand juni 2022. En ze wonnen de Vakjuryprijs! Tijdens de prijsuitreiking in de Oranjekerk las Bert Bos, jurylid en bestuurslid van MKB Amsterdam, voor uit het juryrapport. ’De zuivel van Boeren van Amstel is is het product van de samenwerking van achttien boeren in Amstelland. Uniek is het opnieuw leven inblazen van de oorspronkelijke coöperatie gedachte, maar nu met een totale bedrijfsvoering. De gezamenlijke marketing werpt zijn vruchten af. Speciaalzaken, restaurants en supermarkten horen tot de klantenkring. Boeren van Amstel zet de Amstel en daarmee Amstelveen en ook Amsterdam op de kaart en bevordert het imago van het hele gebied. De tijdstippen van het grasmaaien bevordert het leven van de weidevogels. Maar er is meer dan zuivel. Het geven van opleidingen en het adviseren over innovatie van het boerenbedrijf verrijkt het product. Hulde voor deze inspanningen. SDG 17 ten top.’

Met het ‘Product van de Maand’ wil MKB-Amsterdam ondernemers inspireren en stimuleren in de ontwikkeling van hun producten. Mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Amsterdam.

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Jerry van Schaik

Jerry van Schaik

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

MKB wil langere ontheffing vrachtauto’s voor uitstootvrijezone

MKB wil langere ontheffing vrachtauto’s voor uitstootvrijezone

MKB-Metropool Amsterdam pleit bij de gemeente voor een langere ontheffingsmogelijkheid voor vrachtauto’s dan tot 1 januari 2030. Vicevoorzitter Guido Frankfurther: “Zeker in huidige economische situatie met torenhoge bedrijfslasten en Coronaschulden die nu moeten worden terugbetaald, kan je niet verlangen dat ondernemers hun vrachtauto’s uit 2018 of 2019 op 1 januari 2025 de deur uitdoen”

Ook Guido Frankfurther zakt voor tramexamen

Ook Guido Frankfurther zakt voor tramexamen

Vicevoorzitter MKB-Metropool Amsterdam Guido Frankfurther kijkt kritisch naar het tramexamen van de GVB. Frankfurther erkent het belang van snelheids- en vaardigheidstesten, maar meent dat de lat wel erg hoog wordt gelegd: “Veiligheid voorop, maar op deze manier wordt het personeelstekort natuurlijk nooit ingelopen”.

CLIMAA: Gesloten Impact Deals

CLIMAA: Gesloten Impact Deals

De Impact Deals zijn inmiddels gesloten! Lees hieronder meer over de acht Impact Deals ontwikkeld door tien ambitieuze MKB-ers.