De roep om een beter gereguleerde bezorgsector noemt toe. Vorige week pleitte Groen Links Amsterdam voor invoering van een belasting op pakketbezorging door bestelbusjes. Vandaag komt de Christen Unie (CU) met een vijfpuntenplan om de verhitte pakketmarkt beter te regelen. De CU ziet de noodzaak voor een wettelijke vastlegging van het plan en stelt voor een ‘pakketwet’ in te voeren waar alle losse wet- en regelgeving een plek krijgt.

Bewuste keuzes stimuleren

In het Nederlands Dagblad zegt ChristenUnie Kamerlid Stieneke van der Graaf: “Deze week is het Black Friday, dan wordt er veel online besteld. Ons huidige consumptiegedrag is niet langer houdbaar. Als er op hetzelfde moment drie busjes met bestellingen door één wijk rijden, geeft dat onnodige verkeersoverlast en extra CO2-uitstoot.” Van der Graaf wil dat de consument bewuste keuzes gaat maken door duidelijk te maken wat de kosten van bezorging zijn. “Verder willen we een verbod op het gratis aanbieden van retourzendingen en een verbod op achteraf afrekenen van online aankopen.” De CU vindt ook dat er één centrale locatie moet komen per wijk waar bedrijven pakketten kunnen bezorgen. Van der Graaf: “Vanuit dat punt worden alle pakketjes in de wijk bezorgd door één bezorgdienst, die een vergunning krijgen vanuit de gemeente.”

Verleid mensen om echt te winkelen

Dit najaar pakte CU Tweede Kamerlid Pieter Grinwis het plan van MKB-Amsterdam voor invoering van een bezorgbelasting op. Vicevoorzitter Guido Frankfurther denkt dat zo’n belasting mensen meer bewust kan maken van de overlast die al dat thuisbezorgen oplevert. “Als alternatief zeggen we al een hele tijd: verleid mensen nou naar een ophaallocatie voor hun pakketje te gaan. Daar kun je voor of na het boodschappen doen nog even langs”. Nog liever heeft MKB-Amsterdam natuurlijk dat je je inkopen in de winkelstraten blijft doen. “Het in stand houden van ons rijke en prachtige winkelbestand is zo belangrijk voor de sociale cohesie en sfeer in de stad!”

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Jerry van Schaik

Jerry van Schaik

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

MKB wil langere ontheffing vrachtauto’s voor uitstootvrijezone

MKB wil langere ontheffing vrachtauto’s voor uitstootvrijezone

MKB-Metropool Amsterdam pleit bij de gemeente voor een langere ontheffingsmogelijkheid voor vrachtauto’s dan tot 1 januari 2030. Vicevoorzitter Guido Frankfurther: “Zeker in huidige economische situatie met torenhoge bedrijfslasten en Coronaschulden die nu moeten worden terugbetaald, kan je niet verlangen dat ondernemers hun vrachtauto’s uit 2018 of 2019 op 1 januari 2025 de deur uitdoen”

Ook Guido Frankfurther zakt voor tramexamen

Ook Guido Frankfurther zakt voor tramexamen

Vicevoorzitter MKB-Metropool Amsterdam Guido Frankfurther kijkt kritisch naar het tramexamen van de GVB. Frankfurther erkent het belang van snelheids- en vaardigheidstesten, maar meent dat de lat wel erg hoog wordt gelegd: “Veiligheid voorop, maar op deze manier wordt het personeelstekort natuurlijk nooit ingelopen”.

CLIMAA: Gesloten Impact Deals

CLIMAA: Gesloten Impact Deals

De Impact Deals zijn inmiddels gesloten! Lees hieronder meer over de acht Impact Deals ontwikkeld door tien ambitieuze MKB-ers.