De roep om een beter gereguleerde bezorgsector noemt toe. Vorige week pleitte Groen Links Amsterdam voor invoering van een belasting op pakketbezorging door bestelbusjes. Vandaag komt de Christen Unie (CU) met een vijfpuntenplan om de verhitte pakketmarkt beter te regelen. De CU ziet de noodzaak voor een wettelijke vastlegging van het plan en stelt voor een ‘pakketwet’ in te voeren waar alle losse wet- en regelgeving een plek krijgt.

Bewuste keuzes stimuleren

In het Nederlands Dagblad zegt ChristenUnie Kamerlid Stieneke van der Graaf: “Deze week is het Black Friday, dan wordt er veel online besteld. Ons huidige consumptiegedrag is niet langer houdbaar. Als er op hetzelfde moment drie busjes met bestellingen door één wijk rijden, geeft dat onnodige verkeersoverlast en extra CO2-uitstoot.” Van der Graaf wil dat de consument bewuste keuzes gaat maken door duidelijk te maken wat de kosten van bezorging zijn. “Verder willen we een verbod op het gratis aanbieden van retourzendingen en een verbod op achteraf afrekenen van online aankopen.” De CU vindt ook dat er één centrale locatie moet komen per wijk waar bedrijven pakketten kunnen bezorgen. Van der Graaf: “Vanuit dat punt worden alle pakketjes in de wijk bezorgd door één bezorgdienst, die een vergunning krijgen vanuit de gemeente.”

Verleid mensen om echt te winkelen

Dit najaar pakte CU Tweede Kamerlid Pieter Grinwis het plan van MKB-Amsterdam voor invoering van een bezorgbelasting op. Vicevoorzitter Guido Frankfurther denkt dat zo’n belasting mensen meer bewust kan maken van de overlast die al dat thuisbezorgen oplevert. “Als alternatief zeggen we al een hele tijd: verleid mensen nou naar een ophaallocatie voor hun pakketje te gaan. Daar kun je voor of na het boodschappen doen nog even langs”. Nog liever heeft MKB-Amsterdam natuurlijk dat je je inkopen in de winkelstraten blijft doen. “Het in stand houden van ons rijke en prachtige winkelbestand is zo belangrijk voor de sociale cohesie en sfeer in de stad!”

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Jerry van Schaik

Jerry van Schaik

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Bereik jouw bedrijfsdoelen met Google Analytics

Bereik jouw bedrijfsdoelen met Google Analytics

Hoe kan Google Analytics helpen om jouw groei- of bedrijfsdoelen te behalen? Daar kom je achter tijdens de gratis workshop van het Digitaliseringsoffensief. Schrijf je snel in voor de gratis workshop op 12 december! Blijf je daarna ook gezellig voor de laatste MKB-Amsterdam Groeiborrel van het jaar?

‘Extreme huurindexatie is te zware last voor ondernemers’

‘Extreme huurindexatie is te zware last voor ondernemers’

Signalen uit de markt laten dit najaar al uitschieters naar 15 procent huurindexatie zien. Bij een explosief stijgende huur bovenop de energierekening betalen ondernemers dus dubbel de rekening. Ondernemer Iresh Soekhoe: ‘Ik merk dat het veel vergt van de gezondheid van ondernemers om continue in een overlevingsstand te staan. Zowel bij de overheid als bij vastgoedeigenaren is men zich niet bewust wat dat doet met kleine ondernemers.’

Waar wacht je nog op? Aan de slag met TikTok!

Waar wacht je nog op? Aan de slag met TikTok!

Ooit over nagedacht om met jouw bedrijf op TikTok te gaan? Als je het aan Bert van Gulik van socialmediabedrijf BuzzPartners vraagt, biedt het platform dat zich kenmerkt door korte video’s van zo’n twintig seconden tal van kansen voor jou als ondernemer. Aan MKB-Amsterdam legt hij uit hoe TikTok jou kan helpen bij het bereiken van je publiek én hoe je er potentiële nieuwe klanten mee aantrekt. Van Gulik: ‘Dit is je kans om voorop te lopen!’

Verkiezing product van de maand is in volle gang!

Verkiezing product van de maand is in volle gang!

Wat hebben een optimistische trui, een scheermes van bamboe, een kaasje uit Katwoude, een micro avontuur en een onverwoestbare tas gemeen? Ze zijn alle vijf in de race om de Product van de Maand prijs te winnen! Doe mee en stem op een mooi Amsterdams product! En kom 12 december naar onze Groeiborrel.

Succesvolle lobby inspanningen MKB-Nederland

Succesvolle lobby inspanningen MKB-Nederland

MKB-Nederland voorzitter Jacco Vonhof riep deze week het kabinet op tot minder regelgeving voor mkb ondernemers. Volgens Vonhof hollen we de laatste tijd van crisis naar crisis en dat ontneemt ons het zicht op de toekomst. Die crises zorgen bovendien voor een soort paniekvoetbal. ‘We proberen met nog weer nieuwe regels de boel op te lappen, maar al dat pleisters plakken helpt ons niet verder.’

Stem op jouw Product van de Maand november!

Stem op jouw Product van de Maand november!

Stem op jouw favoriete Product van de Maand november! De volgende producten zijn geselecteerd: onverwoestbare tas van UNBEGUN, plasticvrije scheermesjes van Bamboovement, een reis niet ver van huis van Avontuur Dichtbij, biologische Jersey kaasje van Henri Willig en de trui van New Optimist! Breng nu je stem uit!