De roep om een beter gereguleerde bezorgsector noemt toe. Vorige week pleitte Groen Links Amsterdam voor invoering van een belasting op pakketbezorging door bestelbusjes. Vandaag komt de Christen Unie (CU) met een vijfpuntenplan om de verhitte pakketmarkt beter te regelen. De CU ziet de noodzaak voor een wettelijke vastlegging van het plan en stelt voor een ‘pakketwet’ in te voeren waar alle losse wet- en regelgeving een plek krijgt.

Bewuste keuzes stimuleren

In het Nederlands Dagblad zegt ChristenUnie Kamerlid Stieneke van der Graaf: “Deze week is het Black Friday, dan wordt er veel online besteld. Ons huidige consumptiegedrag is niet langer houdbaar. Als er op hetzelfde moment drie busjes met bestellingen door één wijk rijden, geeft dat onnodige verkeersoverlast en extra CO2-uitstoot.” Van der Graaf wil dat de consument bewuste keuzes gaat maken door duidelijk te maken wat de kosten van bezorging zijn. “Verder willen we een verbod op het gratis aanbieden van retourzendingen en een verbod op achteraf afrekenen van online aankopen.” De CU vindt ook dat er één centrale locatie moet komen per wijk waar bedrijven pakketten kunnen bezorgen. Van der Graaf: “Vanuit dat punt worden alle pakketjes in de wijk bezorgd door één bezorgdienst, die een vergunning krijgen vanuit de gemeente.”

Verleid mensen om echt te winkelen

Dit najaar pakte CU Tweede Kamerlid Pieter Grinwis het plan van MKB-Amsterdam voor invoering van een bezorgbelasting op. Vicevoorzitter Guido Frankfurther denkt dat zo’n belasting mensen meer bewust kan maken van de overlast die al dat thuisbezorgen oplevert. “Als alternatief zeggen we al een hele tijd: verleid mensen nou naar een ophaallocatie voor hun pakketje te gaan. Daar kun je voor of na het boodschappen doen nog even langs”. Nog liever heeft MKB-Amsterdam natuurlijk dat je je inkopen in de winkelstraten blijft doen. “Het in stand houden van ons rijke en prachtige winkelbestand is zo belangrijk voor de sociale cohesie en sfeer in de stad!”

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Jerry van Schaik

Jerry van Schaik

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Leveranciers na elke levering terug naar Ringweg A10

Leveranciers na elke levering terug naar Ringweg A10

Vorige week maakte wethouder Van de Horst bekend 14 hoofdroutes voor autoverkeer te willen afsluiten. Vicevoorzitter Guido Frankfurther van MKB-Amsterdam: ‘Wij zien ook de voordelen van een autoluwere stad met minder drukte en een schonere lucht. Maar dat moet wel in goed overleg met het bedrijfsleven en in kleine, behapbare stappen, zodat het bedrijfsleven de tijd krijgt om zich aan te passen.’

‘Noord-Holland is rijk aan innovatieve ondernemers’

‘Noord-Holland is rijk aan innovatieve ondernemers’

Als gedeputeerde van de provincie Noord-Holland ondersteunt Ilse Zaal lokale mkb ondernemers op gebieden als stimulering van innovatie, een beter werkende arbeidsmarkt, ondersteuning bij verduurzaming of terugdringing van leegstand. De verkiezingen voor de Provinciale Staten op woensdag 15 maart zijn dan ook van groot belang voor jou als ondernemer. Ga stemmen!

Mkb’ers kunnen vanaf 21 maart energiesteun aanvragen

Mkb’ers kunnen vanaf 21 maart energiesteun aanvragen

Goed nieuws voor drukkerijen, bakkers en wasserijen. Ondernemers die voor hun bedrijf veel energie gebruiken, kunnen vanaf 21 maart hun aanvraag Tegemoetkoming Energie Kosten indienen. Met de energiesteun wordt maximaal vijftig procent tussen de door de overheid gestelde drempelprijs en maximumprijs voor energie gecompenseerd.

Studenten Inholland werken aan verduurzamingsplan voor ondernemers

Studenten Inholland werken aan verduurzamingsplan voor ondernemers

Afgelopen vrijdag was het startschot van de tweede editie van het Consultancy Duurzaamheidsproject voor studenten van Hogeschool Inholland. Onder de deelnemende organisaties is ook een opvallende nieuwkomer: SAIL Amsterdam 2025. Organisator Bert Bos: ‘Het is natuurlijk bijzonder en erg leuk dat zo’n grote organisatie meedoet aan het project, daar zijn we trots op.’

StartupAmsterdam: op naar een sociale innovatie hub!

StartupAmsterdam: op naar een sociale innovatie hub!

De nominaties voor het digitale Product van de Maand zijn deze maand gedaan door Bas Beekman, programmamanager van StartupAmsterdam. “Startups’ ambitie is om meest sociale innovatie hub van Europa te worden. We willen dat de successen van de innovatie economie ook terecht komen op plaatsen waar dat nog niet eerder is gebeurd.”