De gemeente Amsterdam onderzoekt of er partijen zijn die willen meewerken aan de ontwikkeling van een erotisch centrum buiten de Amsterdamse binnenstad. Dit centrum zal de raamprostitutie in het Wallengebied moeten gaan vervangen. In het erotisch centrum is straks ruimte voor zo’n 100 sekswerkers die (online) afspraken kunnen ontvangen. Ook is er voor hen de mogelijkheid achter een raam plaats te nemen.

Het erotisch centrum zal naast werkplekken voor sekswerkers ook kantoorruimte voor exploitanten krijgen. Daarnaast zullen er twee cafés en een gelegenheid voor erotisch entertainment komen. Denk daarbij aan een sekstheater of een stripclub. Let wel: dit zijn voorlopige plannen. Bij de uiteindelijke invulling van het centrum kan dit nog veranderen.

Aanpak binnenstad

Het weghalen van de prostitutie uit de binnenstad is onderdeel van het gemeentelijke plan Aanpak Binnenstad. Daarmee moet de binnenstad en in het bijzonder het Wallengebied weer leefbaarder worden. Voorheen trokken (onder andere) de sekswerkers daar veel bekijks van toeristen. Dat zorgde voor veel overlast in de buurt. 

MKB Amsterdam-voorzitter Bart Drenth staat positief tegenover het plan om sekswerkers ook buiten het centrum een werkplek te geven: ‘’Wij staan open voor spreidingsplannen. Het 1012-gebied is nu te eenzijdig en is zijn oorspronkelijke functie aan het verliezen. Eén van de mooiste stukken van de binnenstad moet meer zijn dan een openluchtmuseum met demonstratie van oude ambachten.’’

Locatie onduidelijk

Waar het erotisch centrum moet komen is nog niet duidelijk. Uit onderzoek zijn acht potentieel geschikte locaties naar voren gekomen: Amstel III, Arenapoort, Sloterdijk 2 Noord, Sloterdijk 2 Zuid, Zuid/Rai, het Hamerkwartier, Waterlocatie en het Eenhoorngebied. Daar is kortgeleden, op verzoek van de gemeenteraad, nieuwbouwgebied Havenstad aan toegevoegd.

De marktverkenning duurt tot juli 2021. Tot die tijd kunnen geïnteresseerde partijen zich melden bij de gemeente. In het najaar zullen de resultaten daarvan in de gemeenteraad worden besproken.

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Fabiënne Mucuk

Fabiënne Mucuk

Redacteur MKB-Amsterdam

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

‘Geef ondernemers meer inzicht in gevolgen Grote Werken’

‘Geef ondernemers meer inzicht in gevolgen Grote Werken’

Bij de grote openbare werken die Amsterdam de komende jaren te wachten staan, zijn ook de belangen van veel ondernemers in het geding. Dat schrijven Willem Koster van Vereniging Amsterdam City, Pim Evers van KHN Amsterdam en Bart Drenth van MKB-Amsterdam in een brief aan wethouders Everhardt en De Vries.

Huurkorting op gemeentevastgoed: hoe gaat het nu?

Huurkorting op gemeentevastgoed: hoe gaat het nu?

In maart besloot de gemeente Amsterdam, dankzij een lobby van MKB-Amsterdam, dat ondernemers die gemeentelijke panden huren huurkorting zouden krijgen. Veel ondernemers zijn geholpen met deze maatregel, maar dat geldt niet voor iedereen. MKB-Amsterdam roept de gemeente Amsterdam op: bied maatwerk!

Aandeel flexbanen sinds coronacrisis fors gestegen

Aandeel flexbanen sinds coronacrisis fors gestegen

Ruim een vierde van alle dienstverbanden is nu voor bepaalde tijd, voor de crisis was dat nog ongeveer een vijfde. Volgens hoogleraar Arbeidsmarkt Ton Wilthagen van de Tilburg University is het een bekend verschijnsel tijdens crises. In onzekere tijden zijn bedrijven geneigd de kat uit de boom te kijken.

Gerco Tolsma: ”Neem de tijd voor je personeel”

Gerco Tolsma: ”Neem de tijd voor je personeel”

Op 4 juli zenden we een nieuwe MKB TV uit over het Regionaal Werkcentrum. In aanloop spreken we met voorzitters van ondernemersverenigingen over de arbeidsmarkt in hun regio. Vandaag: Gerco Tolsma, regionaal directeur van platform MeerBusiness Haarlemmermeer en Schiphol.

We mogen weer: Groeiborrel op donderdag 17 juni!

We mogen weer: Groeiborrel op donderdag 17 juni!

Het is inmiddels even geleden, maar aankomende donderdag organiseert MKB-Amsterdam eindelijk weer een fysieke groeiborrel! De borrel vindt plaats in Brasserie Paardenburg, Amstelveen. Tijdens de bijeenkomst wordt de winnaar van het Product van de Maand bekendgemaakt.

Zomerevent: Verspreiden van inclusiviteit

Zomerevent: Verspreiden van inclusiviteit

Covid-19 heeft ons afgelopen jaar al laten zien hoe belangrijk solidariteit is en hoe belangrijk contact met anderen voor iedereen is. Het thema van het jaarlijkse digitale zomerevent van Sociaal Werkkoepel Amsterdam, op 24 juni 2021, is actueler dan ooit: Verspreiden van inclusiviteit.