De gemeente Amsterdam onderzoekt of er partijen zijn die willen meewerken aan de ontwikkeling van een erotisch centrum buiten de Amsterdamse binnenstad. Dit centrum zal de raamprostitutie in het Wallengebied moeten gaan vervangen. In het erotisch centrum is straks ruimte voor zo’n 100 sekswerkers die (online) afspraken kunnen ontvangen. Ook is er voor hen de mogelijkheid achter een raam plaats te nemen.

Het erotisch centrum zal naast werkplekken voor sekswerkers ook kantoorruimte voor exploitanten krijgen. Daarnaast zullen er twee cafés en een gelegenheid voor erotisch entertainment komen. Denk daarbij aan een sekstheater of een stripclub. Let wel: dit zijn voorlopige plannen. Bij de uiteindelijke invulling van het centrum kan dit nog veranderen.

Aanpak binnenstad

Het weghalen van de prostitutie uit de binnenstad is onderdeel van het gemeentelijke plan Aanpak Binnenstad. Daarmee moet de binnenstad en in het bijzonder het Wallengebied weer leefbaarder worden. Voorheen trokken (onder andere) de sekswerkers daar veel bekijks van toeristen. Dat zorgde voor veel overlast in de buurt.

MKB Amsterdam-voorzitter Bart Drenth staat positief tegenover het plan om sekswerkers ook buiten het centrum een werkplek te geven: ‘’Wij staan open voor spreidingsplannen. Het 1012-gebied is nu te eenzijdig en is zijn oorspronkelijke functie aan het verliezen. Eén van de mooiste stukken van de binnenstad moet meer zijn dan een openluchtmuseum met demonstratie van oude ambachten.’’

Locatie onduidelijk

Waar het erotisch centrum moet komen is nog niet duidelijk. Uit onderzoek zijn acht potentieel geschikte locaties naar voren gekomen: Amstel III, Arenapoort, Sloterdijk 2 Noord, Sloterdijk 2 Zuid, Zuid/Rai, het Hamerkwartier, Waterlocatie en het Eenhoorngebied. Daar is kortgeleden, op verzoek van de gemeenteraad, nieuwbouwgebied Havenstad aan toegevoegd.

De marktverkenning duurt tot juli 2021. Tot die tijd kunnen geïnteresseerde partijen zich melden bij de gemeente. In het najaar zullen de resultaten daarvan in de gemeenteraad worden besproken.