Bedrijven moeten in totaal ruim 4 miljard euro aan corona-loonsteun terugbetalen. Veruit de meeste ondernemers ontvingen te veel geld omdat ze hun omzetverliezen te hoog inschatten. Dat schrijven ambtenaren van het ministerie van Financiën in economenblad ESB.

Volgens voorlopige berekeningen moet minimaal 4,2 miljard van de verstrekte 18,7 miljard euro aan NOW-steun worden teruggevorderd. Zeven op de tien bedrijven die coronanoodsteun kregen, ontvingen achteraf te veel, schrijven de ambtenaren in het artikel. Minister Wouter Koolmees van Sociale zaken ging eind mei nog van een aanzienlijk lager bedrag.

Noodzaak van steun

Volgens Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland, zullen er grote verschillen zijn in de noodzaak van de steun en het gebruik van de middelen. De generieke pakketten hebben ook nog lang niet alle ondernemers bereikt, zegt hij tegen BNR Nieuwsradio. ‘We moeten niet vergeten dat die NOW-loonsteun was om de werkgelegenheid te behouden. Dat is gelukkig goed gelukt, laten de cijfers zien. Dit is een inschatting op basis van een analyse, maar wij kijken straks liever naar de situatie als we weten hoe het precies zit en alle afwegingen zijn gemaakt.’

De schatting van de ambtenaren is waarschijnlijk zelfs nog aan de lage kant, stellen zij, omdat alleen gekeken is naar het verwachte omzetverlies versus de daadwerkelijk gerealiseerde omzetten op basis van CBS-cijfers in 29 sectoren. Daarmee blijft een eventuele daling van de loonsom en overige steunmaatregelen die meetellen als omzet buiten beeld. Dat zijn twee factoren die het subsidiebedrag kunnen drukken.