Bedrijven moeten in totaal ruim 4 miljard euro aan corona-loonsteun terugbetalen. Veruit de meeste ondernemers ontvingen te veel geld omdat ze hun omzetverliezen te hoog inschatten. Dat schrijven ambtenaren van het ministerie van Financiën in economenblad ESB.

Volgens voorlopige berekeningen moet minimaal 4,2 miljard van de verstrekte 18,7 miljard euro aan NOW-steun worden teruggevorderd. Zeven op de tien bedrijven die coronanoodsteun kregen, ontvingen achteraf te veel, schrijven de ambtenaren in het artikel. Minister Wouter Koolmees van Sociale zaken ging eind mei nog van een aanzienlijk lager bedrag.

Noodzaak van steun

Volgens Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland, zullen er grote verschillen zijn in de noodzaak van de steun en het gebruik van de middelen. De generieke pakketten hebben ook nog lang niet alle ondernemers bereikt, zegt hij tegen BNR Nieuwsradio. ‘We moeten niet vergeten dat die NOW-loonsteun was om de werkgelegenheid te behouden. Dat is gelukkig goed gelukt, laten de cijfers zien. Dit is een inschatting op basis van een analyse, maar wij kijken straks liever naar de situatie als we weten hoe het precies zit en alle afwegingen zijn gemaakt.’

De schatting van de ambtenaren is waarschijnlijk zelfs nog aan de lage kant, stellen zij, omdat alleen gekeken is naar het verwachte omzetverlies versus de daadwerkelijk gerealiseerde omzetten op basis van CBS-cijfers in 29 sectoren. Daarmee blijft een eventuele daling van de loonsom en overige steunmaatregelen die meetellen als omzet buiten beeld. Dat zijn twee factoren die het subsidiebedrag kunnen drukken.

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Thijs Baas

Thijs Baas

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

‘Belangrijkste is nu snel een stabiel kabinet’

‘Belangrijkste is nu snel een stabiel kabinet’

Jacco Vonhof: ‘Ondernemers hebben door corona een jas uitgedaan, maar staan tegelijk voor grote investeringen. Er is een kabinet nodig dat knopen doorhakt. De transitie moet voor het mkb haalbaar en betaalbaar zijn.’

‘Koolmees moet met maatwerk over de brug komen’

‘Koolmees moet met maatwerk over de brug komen’

Bart Drenth: Er moet een loket komen waar je als ondernemer kunt aankloppen als je, wat coronasteun betreft, tussen wal en schip bent beland. Sportschoolhouder Jeroen van Beek is zo’n ondernemer. ‘We zitten nog steeds in de fase van ‘samen door de crisis’. We staan achterin de rij, maar we staan er nog steeds.’

10 tips om cybercrime te voorkomen

10 tips om cybercrime te voorkomen

Dave Maasland, ondernemer op het gebied van cybersecurity, stelde in het kader van de kick-off van het Digitaliseringsoffensief een top-10 van securitytips op.

Pure markt hunkert naar heropening

Pure markt hunkert naar heropening

Oprichter Trienet Kroon was met haar Pure Markt nauwelijks meer weg te denken uit onder meer Amstelpark, Amsterdamse Bos en Park Frankendael. De coronacrisis gooide ook hier roet in het eten. De ‘evenementenstatus’ zat haar daarbij flink in de weg.

Onderzoek koopgedrag Haarlemmermeer van start

Onderzoek koopgedrag Haarlemmermeer van start

De gemeente Haarlemmermeer onderzoekt koopgedrag en tevredenheid over het aanbod in winkels. Naast de detailhandel zal dit jaar ook de horeca en recreatiesector worden onderzocht. Deel ook jouw mening!