Het Amsterdamse elektriciteitsnet moet dringend verzwaard worden. De afgelopen drie maanden moest netbeheerder Liander al vier keer ingrijpen omdat delen van het net overbelast dreigden te raken. De verwachting is dat dat in de toekomst veel vaker zal gebeuren. Het probleem speelt onder meer in Amsterdam-Noord.

MKB-Amsterdam-voorzitter Bart Drenth op Radio1 over de problemen met het elektriciteitsnet

Grootverbruikers als scholen, winkels en zorginstellingen dreigen de komende zeven jaar niet te worden aangesloten. Duurzaamheidswethouder Marieke van Doorninck waarschuwt in een brief dat onder meer de bouw van 25.000 woningen in Noord vertraging dreigt op te lopen door de problemen. Er is dringend geld van het Rijk nodig, zegt ze daarin.

MKB-Amsterdam waarschuwt al jaren voor deze situatie, zegt Guido Frankfurther, vicevoorzitter van MKB-Amsterdam. ‘We staan achter alle verschoningsopgaven in de stad, zoals op het gebied van bevoorrading, touringcarverkeer en vervoer over water. Maar de Lianders van deze wereld roepen al jaren dat hiervoor eenvoudigweg niet genoeg stroom is.’ Frankfurther verwacht een ‘mega-opgave’, die te vergelijken is met het noodzakelijke herstel van kades en bruggen.

Laadpunten

Ook MKB-Amsterdam-voorzitter Bart Drenth is bezorgd. ‘Wij willen niet dat kleine ondernemers achter het net vissen. We merken al een tijdje dat het een probleem is om stroomaansluiting te krijgen’, zegt hij op Radio 1. ‘Er is heel veel extra vraag naar stroom; de energietransitie vraagt heel veel extra stroomaansluitingen en die zijn steeds lastiger te krijgen, horen we al een hele tijd van ondernemers. Om goederen om te slaan in elektrische busjes of elektrische boten. Daarvoor moet je ze wel kunnen opladen en daar heb je laadstations voor nodig. En dat is een groot probleem.’

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Thijs Baas

Thijs Baas

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Interactieve realtime kaart bereikbaarheid komt eraan!

Interactieve realtime kaart bereikbaarheid komt eraan!

Guido Frankfurther van MKB-Amsterdam heeft er jaren om gevraagd en nu gaat hij er komen: een digitale kaart waarop ondernemers interactief en realtime kunnen zien welke ontheffingen zij nodig hebben en hoe een bestemming te bereiken is zonder vast te lopen of om te hoeven rijden.

Gemeente: werk meer samen met winkeliers!

Gemeente: werk meer samen met winkeliers!

Pien Thate van MKB-Amsterdam benadrukt dat winkelgebieden een essentiële spil zijn in de lokale economie van de stad: ‘Winkelgebieden dragen bij aan de leefbaarheid, veiligheid en inclusiviteit van de stad.’

Nieuw format Groeiborrel MKB-Amsterdam

Nieuw format Groeiborrel MKB-Amsterdam

Het format van de MKB-groeiborrel gaat flink op de schop. De donderdag wordt ingeruild voor de maandagavond. Iedere eerste maandag van de maand, te beginnen op 1 november, zijn leden en niet-leden van harte welkom. Waarbij onder andere de winnaars van Product van de Maand worden bekendgemaakt!

Collectief aan de slag met de circulaire economie

Collectief aan de slag met de circulaire economie

Tijdens de bijeenkomst van De Markt van Morgen op 16 november, treedt Yvette Watson van PHI Factory op als moderator: ‘We schrijven geen visies, maar we brengen alles naar de praktijk.’

Vijf tips om je te wapenen tegen cybercrime

Vijf tips om je te wapenen tegen cybercrime

Waar liggen volgens de politie de grootste gevaren en is er genoeg geld én samenwerking om erger te voorkomen? Theo van der Plas, programmadirecteur Digitalisering en Cybercrime, geeft vijf tips.