Het Amsterdamse elektriciteitsnet moet dringend verzwaard worden. De afgelopen drie maanden moest netbeheerder Liander al vier keer ingrijpen omdat delen van het net overbelast dreigden te raken. De verwachting is dat dat in de toekomst veel vaker zal gebeuren. Het probleem speelt onder meer in Amsterdam-Noord.

MKB-Amsterdam-voorzitter Bart Drenth op Radio1 over de problemen met het elektriciteitsnet

Grootverbruikers als scholen, winkels en zorginstellingen dreigen de komende zeven jaar niet te worden aangesloten. Duurzaamheidswethouder Marieke van Doorninck waarschuwt in een brief dat onder meer de bouw van 25.000 woningen in Noord vertraging dreigt op te lopen door de problemen. Er is dringend geld van het Rijk nodig, zegt ze daarin.

MKB-Amsterdam waarschuwt al jaren voor deze situatie, zegt Guido Frankfurther, vicevoorzitter van MKB-Amsterdam. ‘We staan achter alle verschoningsopgaven in de stad, zoals op het gebied van bevoorrading, touringcarverkeer en vervoer over water. Maar de Lianders van deze wereld roepen al jaren dat hiervoor eenvoudigweg niet genoeg stroom is.’ Frankfurther verwacht een ‘mega-opgave’, die te vergelijken is met het noodzakelijke herstel van kades en bruggen.

Laadpunten

Ook MKB-Amsterdam-voorzitter Bart Drenth is bezorgd. ‘Wij willen niet dat kleine ondernemers achter het net vissen. We merken al een tijdje dat het een probleem is om stroomaansluiting te krijgen’, zegt hij op Radio 1. ‘Er is heel veel extra vraag naar stroom; de energietransitie vraagt heel veel extra stroomaansluitingen en die zijn steeds lastiger te krijgen, horen we al een hele tijd van ondernemers. Om goederen om te slaan in elektrische busjes of elektrische boten. Daarvoor moet je ze wel kunnen opladen en daar heb je laadstations voor nodig. En dat is een groot probleem.’