Hoe maken we van Amsterdam een ‘Food Capital’? Om die vraag te beantwoorden ging een werkgroep van zes studenten van de Universiteit Wageningen op onderzoek uit. Zij brachten in kaart wat er allemaal al mogelijk is op het gebied van gezond, duurzaam en betaalbaar eten en welke verbeteringen nog kunnen worden toegepast in de Amsterdamse voedselketen.

Hoewel velen bij Amsterdam vaak denken aan goedkoop fastfood (denk maar aan de Nutellawinkels, donuts en pizza’s die je op iedere hoek van de straat kunt kopen), is MKB-Amsterdam ervan overtuigd dat onze stad een heus ‘Food Capital’ kan worden, waarin de focus ligt op lekker, gezond, verantwoord én betaalbaar voedsel. 

Voor het onderzoek zijn de studenten in gesprek gegaan met stakeholders in de foodbranche in binnen- en buitenland: van boeren tot hoteliers en van restauranteigenaren tot food bloggers. ‘’Tijdens die interviews kwamen we erachter dat veel stakeholders enthousiast zijn over het verduurzamen van de foodbranche. Ook merkten we dat er eigenlijk al best veel wordt gedaan om die sustainability te realiseren.’’

Meer samenwerking nodig

Maar we zijn er nog niet volgens de studenten. Volgens hen is er meer samenwerking nodig om het doel te realiseren. ‘’Het creëren van een duurzame en toekomstbestendige foodketen is een complexe en grote opdracht. Het is natuurlijk goed dat veel ondernemers er al mee aan de slag zijn. Toch is er gewoon meer samenwerking nodig om dit gezamenlijk voor elkaar te krijgen.’’

Dat samenwerken begint bij het bundelen van kennis: ‘’Het is belangrijk om één centrale plek te creëren waar ondernemers informatie vinden en kunnen leren van elkaar. Nog lang niet alle ondernemers zijn op de hoogte van hoe zij hieraan kunnen bijdragen en het is juist belangrijk om iedereen aan boord te krijgen. Zo kun je het verschil maken.’’ Hoe die centrale plek moet worden vormgegeven? ‘’Een website zou een mooi begin zijn. Dat is toch voor vrijwel iedereen toegankelijk. Maar daar hoeft het niet bij te blijven wat ons betreft. Meetings, kennissessies, stakeholders kunnen hier nog veel meer mee doen.’’

De studenten besluiten hun verhaal dan ook optimistisch: ‘’Amsterdam heeft alles in zich om een Food Capital te worden. Kijk maar eens door het aanbod van ongezond eten heen. Dan zie je dat er al ontzettend veel positieve ontwikkelingen zijn. Dat moeten we absoluut niet onderschatten. Nu is het zaak om die potentie echt te gaan benutten: buckle up and get to work!’’

Tijdens de Groeiborrel maandag 5 september van 15.30 tot 15.50 geven ze een presentatie van hun uitkomsten. Let op: presentatie is in het Engels. Interesse? Meld je hier even aan.

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Fabiënne Mucuk

Fabiënne Mucuk

Redacteur MKB-Amsterdam

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

MKB wil langere ontheffing vrachtauto’s voor uitstootvrijezone

MKB wil langere ontheffing vrachtauto’s voor uitstootvrijezone

MKB-Metropool Amsterdam pleit bij de gemeente voor een langere ontheffingsmogelijkheid voor vrachtauto’s dan tot 1 januari 2030. Vicevoorzitter Guido Frankfurther: “Zeker in huidige economische situatie met torenhoge bedrijfslasten en Coronaschulden die nu moeten worden terugbetaald, kan je niet verlangen dat ondernemers hun vrachtauto’s uit 2018 of 2019 op 1 januari 2025 de deur uitdoen”

Ook Guido Frankfurther zakt voor tramexamen

Ook Guido Frankfurther zakt voor tramexamen

Vicevoorzitter MKB-Metropool Amsterdam Guido Frankfurther kijkt kritisch naar het tramexamen van de GVB. Frankfurther erkent het belang van snelheids- en vaardigheidstesten, maar meent dat de lat wel erg hoog wordt gelegd: “Veiligheid voorop, maar op deze manier wordt het personeelstekort natuurlijk nooit ingelopen”.

CLIMAA: Gesloten Impact Deals

CLIMAA: Gesloten Impact Deals

De Impact Deals zijn inmiddels gesloten! Lees hieronder meer over de acht Impact Deals ontwikkeld door tien ambitieuze MKB-ers.