Hoe maken we van Amsterdam een ‘Food Capital’? Om die vraag te beantwoorden ging een werkgroep van zes studenten van de Universiteit Wageningen op onderzoek uit. Zij brachten in kaart wat er allemaal al mogelijk is op het gebied van gezond, duurzaam en betaalbaar eten en welke verbeteringen nog kunnen worden toegepast in de Amsterdamse voedselketen.

Hoewel velen bij Amsterdam vaak denken aan goedkoop fastfood (denk maar aan de Nutellawinkels, donuts en pizza’s die je op iedere hoek van de straat kunt kopen), is MKB-Amsterdam ervan overtuigd dat onze stad een heus ‘Food Capital’ kan worden, waarin de focus ligt op lekker, gezond, verantwoord én betaalbaar voedsel. 

Voor het onderzoek zijn de studenten in gesprek gegaan met stakeholders in de foodbranche in binnen- en buitenland: van boeren tot hoteliers en van restauranteigenaren tot food bloggers. ‘’Tijdens die interviews kwamen we erachter dat veel stakeholders enthousiast zijn over het verduurzamen van de foodbranche. Ook merkten we dat er eigenlijk al best veel wordt gedaan om die sustainability te realiseren.’’

Meer samenwerking nodig

Maar we zijn er nog niet volgens de studenten. Volgens hen is er meer samenwerking nodig om het doel te realiseren. ‘’Het creëren van een duurzame en toekomstbestendige foodketen is een complexe en grote opdracht. Het is natuurlijk goed dat veel ondernemers er al mee aan de slag zijn. Toch is er gewoon meer samenwerking nodig om dit gezamenlijk voor elkaar te krijgen.’’

Dat samenwerken begint bij het bundelen van kennis: ‘’Het is belangrijk om één centrale plek te creëren waar ondernemers informatie vinden en kunnen leren van elkaar. Nog lang niet alle ondernemers zijn op de hoogte van hoe zij hieraan kunnen bijdragen en het is juist belangrijk om iedereen aan boord te krijgen. Zo kun je het verschil maken.’’ Hoe die centrale plek moet worden vormgegeven? ‘’Een website zou een mooi begin zijn. Dat is toch voor vrijwel iedereen toegankelijk. Maar daar hoeft het niet bij te blijven wat ons betreft. Meetings, kennissessies, stakeholders kunnen hier nog veel meer mee doen.’’

De studenten besluiten hun verhaal dan ook optimistisch: ‘’Amsterdam heeft alles in zich om een Food Capital te worden. Kijk maar eens door het aanbod van ongezond eten heen. Dan zie je dat er al ontzettend veel positieve ontwikkelingen zijn. Dat moeten we absoluut niet onderschatten. Nu is het zaak om die potentie echt te gaan benutten: buckle up and get to work!’’

Tijdens de Groeiborrel maandag 5 september van 15.30 tot 15.50 geven ze een presentatie van hun uitkomsten. Let op: presentatie is in het Engels. Interesse? Meld je hier even aan.

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Fabiënne Mucuk

Fabiënne Mucuk

Redacteur MKB-Amsterdam

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Ondernemers winkelcentrum De Dukaat aan het Ecuplein: ‘Laat onze blauwe parkeerzone niet verdwijnen’

Ondernemers winkelcentrum De Dukaat aan het Ecuplein: ‘Laat onze blauwe parkeerzone niet verdwijnen’

Maik Schaffner, eigenaar van supermarkt Jumbo in winkelcentrum De Dukaat: ‘Wij zijn niet tegen de invoering van betaald parkeren. Maar bij het verdwijnen van de blauwe parkeerzone gaan bewoners met een parkeerontheffing op deze plekken staan.’ Guido Frankfurther: ‘Een goed functionerend winkelcentrum is belangrijk voor de leefbaarheid van het gebied.’ De commissie Mobiliteit en Openbare Ruimte van de gemeenteraad bespreekt donderdag de kwestie.

Leveranciers na elke levering terug naar Ringweg A10

Leveranciers na elke levering terug naar Ringweg A10

Vorige week maakte wethouder Van de Horst bekend 14 hoofdroutes voor autoverkeer te willen afsluiten. Vicevoorzitter Guido Frankfurther van MKB-Amsterdam: ‘Wij zien ook de voordelen van een autoluwere stad met minder drukte en een schonere lucht. Maar dat moet wel in goed overleg met het bedrijfsleven en in kleine, behapbare stappen, zodat het bedrijfsleven de tijd krijgt om zich aan te passen.’

Kantoorpanden Amstelveen moeten voldoen aan energielabel C

Kantoorpanden Amstelveen moeten voldoen aan energielabel C

Bedrijven in Amstelveen die nog niet voldoen aan de energielabel C hebben en brief gekregen om binnen twaalf weken een verbeterplan aan te leveren. Wethouder Floor Gordon: ‘Met het energielabel willen we ervoor zorgen dat gebouweigenaren energiezuinige maatregelen nemen. Dat is belangrijk om CO2 te besparen en het zorgt voor lagere energielasten.’

De Hanze Trade Summit: zakendoen én duurzaamheid

De Hanze Trade Summit: zakendoen én duurzaamheid

Bij Internationaal zaken doen komen niet alleen prijs en kwaliteit in de onderhandelingen ter sprake, maar steeds vaker ook meerdere SDG doelen. Erik de Boer, directeur MKB TRADE OFFICE: ‘Vrijdag 8 september hebben we een unieke internationale bijeenkomst voor ondernemers die importeren en exporteren of die de mogelijkheden voor import en export onderzoeken. Meld je snel aan!

‘Noord-Holland is rijk aan innovatieve ondernemers’

‘Noord-Holland is rijk aan innovatieve ondernemers’

Als gedeputeerde van de provincie Noord-Holland ondersteunt Ilse Zaal lokale mkb ondernemers op gebieden als stimulering van innovatie, een beter werkende arbeidsmarkt, ondersteuning bij verduurzaming of terugdringing van leegstand. De verkiezingen voor de Provinciale Staten op woensdag 15 maart zijn dan ook van groot belang voor jou als ondernemer. Ga stemmen!