De gemeente Amsterdam wil betaald parkeren per 2024 uitbreiden in de stadsdelen Nieuw-West en Zuidoost. Hiermee moet de parkeerdruk en parkeeroverlast verminderen. Ook wil het stadsbestuur de tarieven voor parkeervergunningen en parkeren op straat verhogen én de parkeertijden uitbreiden. Amsterdammers krijgen de gelegenheid om op deze plannen te reageren.

Uitbreiding betaald parkeren

Wethouder Verkeer en Vervoer Melanie van der Horst: “Met het invoeren van betaald parkeren in delen van Nieuw-West en Zuidoost zorgen we dat bewoners niet meer lang hoeven te zoeken naar een parkeerplek en dat de overlast van rondrijdende auto’s in buurten wordt teruggedrongen. In sommige wijken worden veel auto’s voor langere tijd geparkeerd, terwijl de eigenaar daar helemaal niet in de buurt woont. Door betaald parkeren in te voeren komen deze plekken weer beschikbaar voor bewoners.” Ook zorgt het ervoor dat faciliteiten in de gebieden zoals winkels beter bereikbaar worden voor bezoekers.

In alle nieuwe gebieden met betaald parkeren in Nieuw-West en Zuidoost wordt het tarief 1,60 euro per uur van maandag tot en met zaterdag. Dat geldt niet voor bedrijventerrein Osdorp, Sloterdijk II en de sportvelden in Nieuw-West. Daar kan iedereen op zaterdag gratis parkeren. Rondom het Arenagebied gaan dezelfde parkeertarieven gelden als in het gebied, vanwege de vele evenementen met grote bezoekersaantallen die daar plaatsvinden.

Bedrijfsparkeervergunning

Een bedrijfsparkeervergunning in Nieuw-West en Zuidoost kost 56,72 euro per zes maanden. Voor bedrijven is één parkeervergunning per vijf medewerkers beschikbaar.

Hogere tarieven

Waar al betaald parkeren geldt, worden de tijden voor parkeren op straat verruimd. Ook worden de tarieven voor straatparkeren en parkeervergunningen verhoogd. Wethouder Van der Horst: “Geparkeerde auto’s nemen veel ruimte in de openbare ruimte, terwijl we steeds minder plek hebben omdat de stad groeit en drukker wordt. Daarom vragen we aan de autogebruiker een extra bijdrage voor het onderhoud van de stad.”

Voor het parkeren geldt dat de tarieven stijgen met bedragen tussen de 0,20 en 0,50 euro per uur. Alleen het hoogste tarief van 7,50 per uur in het centrum blijft gelijk. In de Dapperbuurt, Transvaalbuurt en Indische Buurt in Oost, in de Kolenkitbuurt in West en in de Schinkelbuurt, Willemsparkbuurt, Apollobuurt, Stadionbuurt en Rivierenbuurt in Zuid wordt betaald parkeren uitgebreid tot 24.00 uur. Aan de Zuidas en in Buitenveldert wordt het betaald parkeren ook op zaterdag ingevoerd. In stadsdeel Centrum wordt het parkeren uitgebreid naar de nacht, om tegen te gaan dat toeristen in hun auto overnachten. Er moet in Centrum dus 24 uur per dag en zeven dagen per week betaald worden.

Inspraak en vervolg

Bewoners van Nieuw-West en Zuidoost hebben van 20 november tot en met 20 januari de gelegenheid voor inspraak op de plannen om betaald parkeren in te voeren. Na de inspraakperiode worden de plannen voor de zomer van 2023 aan de gemeenteraad voorgelegd. De invoering van de uiteindelijke plannen gebeurt in vijf fases van elk drie maanden. Zo worden bewoners ingelicht, parkeerautomaten geplaatst en parkeervergunningen verleend. Eind 2024 moet het plan dan helemaal zijn ingevoerd. Voor stadsdeel Noord wordt volgend jaar een voorstel voorbereid voor het uitbreiden van betaald parkeren.

Voor de verhoging van de tarieven en de verruiming van uren in de gebieden waar al betaald parkeren geldt, worden de stadsdelen om advies gevraagd. Het besluit zal daarna in het voorjaar aan de gemeenteraad worden voorgelegd en rond de zomer van 2023 ingaan.

Wat betekenen deze plannen voor jou? Laat het ons weten!

Ben jij een ondernemer in een van de gebieden waar de parkeerregeling gaat veranderen? En wat betekenen de plannen voor jouw bedrijf? Laat het ons dan weten! Samen met jou zet MKB-Amsterdam zich ervoor in dat jouw bedrijf goed bereikbaar is en blijft, óók als er iets verandert. Stuur een mail naar info@mkb-amsterdam.nl en dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.

 

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Fabiënne Mucuk

Fabiënne Mucuk

Redacteur MKB-Amsterdam

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Ondernemers winkelcentrum De Dukaat aan het Ecuplein: ‘Laat onze blauwe parkeerzone niet verdwijnen’

Ondernemers winkelcentrum De Dukaat aan het Ecuplein: ‘Laat onze blauwe parkeerzone niet verdwijnen’

Maik Schaffner, eigenaar van supermarkt Jumbo in winkelcentrum De Dukaat: ‘Wij zijn niet tegen de invoering van betaald parkeren. Maar bij het verdwijnen van de blauwe parkeerzone gaan bewoners met een parkeerontheffing op deze plekken staan.’ Guido Frankfurther: ‘Een goed functionerend winkelcentrum is belangrijk voor de leefbaarheid van het gebied.’ De commissie Mobiliteit en Openbare Ruimte van de gemeenteraad bespreekt donderdag de kwestie.

Leveranciers na elke levering terug naar Ringweg A10

Leveranciers na elke levering terug naar Ringweg A10

Vorige week maakte wethouder Van de Horst bekend 14 hoofdroutes voor autoverkeer te willen afsluiten. Vicevoorzitter Guido Frankfurther van MKB-Amsterdam: ‘Wij zien ook de voordelen van een autoluwere stad met minder drukte en een schonere lucht. Maar dat moet wel in goed overleg met het bedrijfsleven en in kleine, behapbare stappen, zodat het bedrijfsleven de tijd krijgt om zich aan te passen.’

Kantoorpanden Amstelveen moeten voldoen aan energielabel C

Kantoorpanden Amstelveen moeten voldoen aan energielabel C

Bedrijven in Amstelveen die nog niet voldoen aan de energielabel C hebben en brief gekregen om binnen twaalf weken een verbeterplan aan te leveren. Wethouder Floor Gordon: ‘Met het energielabel willen we ervoor zorgen dat gebouweigenaren energiezuinige maatregelen nemen. Dat is belangrijk om CO2 te besparen en het zorgt voor lagere energielasten.’

De Hanze Trade Summit: zakendoen én duurzaamheid

De Hanze Trade Summit: zakendoen én duurzaamheid

Bij Internationaal zaken doen komen niet alleen prijs en kwaliteit in de onderhandelingen ter sprake, maar steeds vaker ook meerdere SDG doelen. Erik de Boer, directeur MKB TRADE OFFICE: ‘Vrijdag 8 september hebben we een unieke internationale bijeenkomst voor ondernemers die importeren en exporteren of die de mogelijkheden voor import en export onderzoeken. Meld je snel aan!

‘Noord-Holland is rijk aan innovatieve ondernemers’

‘Noord-Holland is rijk aan innovatieve ondernemers’

Als gedeputeerde van de provincie Noord-Holland ondersteunt Ilse Zaal lokale mkb ondernemers op gebieden als stimulering van innovatie, een beter werkende arbeidsmarkt, ondersteuning bij verduurzaming of terugdringing van leegstand. De verkiezingen voor de Provinciale Staten op woensdag 15 maart zijn dan ook van groot belang voor jou als ondernemer. Ga stemmen!