Het percentage flexbanen in Nederland is inmiddels hoger dan vóór het begin van de coronacrisis. Ruim een vierde van alle dienstverbanden is nu voor bepaalde tijd, voor de crisis was dat nog ongeveer een vijfde. Dat blijkt uit cijfers die nieuwszender BNR opvroeg bij salarisadministratiebedrijf Loket.nl, dat zich baseert op 1,1 miljoen loonstrookjes. De ambitie van het kabinet is juist om méér vaste banen te creëren, en minder ‘flex’.

De Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB), die vorig jaar is ingevoerd, lijkt nog weinig effect te hebben. Volgens Giel Schikhof van Loket.nl. is het daarvoor ook nog te vroeg. ‘Het gaat om een stijging van van 22 procent van alle contracten naar 26 procent van alle contracten. Alle arbeidsmarktconsequenties zijn moeilijk te duiden. Maar wat we in ieder geval niet zien is een daling van het aantal tijdelijke contracten.’

Flexbanen en krapte

Volgens hoogleraar Arbeidsmarkt Ton Wilthagen van Tilburg University is het een bekend verschijnsel tijdens crises. In onzekere tijden zijn bedrijven geneigd de kat uit de boom te kijken. Vóór de crisis had de WAB bovendien nog een hulpmotor, die ten minste tijdelijk wegviel: krapte op de arbeidsmarkt. ‘Dat steuntje verdween door de crisis, doordat sectoren op slot gingen, maar de krapte blijft onderliggend.’

Bekijk hier de nieuwe aflevering van MKB TV over het Regionaal Werkcentrum.