Het percentage flexbanen in Nederland is inmiddels hoger dan vóór het begin van de coronacrisis. Ruim een vierde van alle dienstverbanden is nu voor bepaalde tijd, voor de crisis was dat nog ongeveer een vijfde. Dat blijkt uit cijfers die nieuwszender BNR opvroeg bij salarisadministratiebedrijf Loket.nl, dat zich baseert op 1,1 miljoen loonstrookjes. De ambitie van het kabinet is juist om méér vaste banen te creëren, en minder ‘flex’.

De Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB), die vorig jaar is ingevoerd, lijkt nog weinig effect te hebben. Volgens Giel Schikhof van Loket.nl. is het daarvoor ook nog te vroeg. ‘Het gaat om een stijging van van 22 procent van alle contracten naar 26 procent van alle contracten. Alle arbeidsmarktconsequenties zijn moeilijk te duiden. Maar wat we in ieder geval niet zien is een daling van het aantal tijdelijke contracten.’

Flexbanen en krapte

Volgens hoogleraar Arbeidsmarkt Ton Wilthagen van Tilburg University is het een bekend verschijnsel tijdens crises. In onzekere tijden zijn bedrijven geneigd de kat uit de boom te kijken. Vóór de crisis had de WAB bovendien nog een hulpmotor, die ten minste tijdelijk wegviel: krapte op de arbeidsmarkt. ‘Dat steuntje verdween door de crisis, doordat sectoren op slot gingen, maar de krapte blijft onderliggend.’

Bekijk hier de nieuwe aflevering van MKB TV over het Regionaal Werkcentrum.

Deel dit artikel:

Volg jij MKB-Amsterdam al op social media?

Thijs Baas

Thijs Baas

Wil je reageren op dit bericht? Klik hier om te reageren

Help ons de regio Amsterdam ondernemender maken! Wij behartigen jouw belangen op het stadhuis en Binnenhof.
Nieuws

Het laatste nieuws 

Staycation tips: Vrijhaven Zwier

Staycation tips: Vrijhaven Zwier

MKB Amsterdam deelt met jou de leukste tips voor een geslaagde ‘staycation’ in Nederland. Deze keer: Vrijhaven Zwier in Vinkeveen.

Dromen van een Uithoornse postpakketten-hub

Dromen van een Uithoornse postpakketten-hub

Om de nasleep van Brexit én corona het hoofd te bieden wil Nick Rosman in zijn woonplaats Uithoorn een transporthub opzetten. Met hulp van de gemeente hoopt hij er hét servicepunt voor postpakketten te kunnen opstarten en uitbreiden en zo de schade die hij als zzp’er leed achter zich te kunnen laten.

Uitslag Product van de Maand uitgesteld. Save the date voor september!

Uitslag Product van de Maand uitgesteld. Save the date voor september!

In verband met het oplopend aantal besmettingen is besloten om de Groeiborrel van de maand juli niet door te laten gaan. Dat betekent ook dat de uitslag van de winnaar van het Product van de Maand even op zich laat wachten. Na de zomerstop aankomende maand zijn we terug op donderdag 16 september vanaf 15.30 uur met de kick-off van het Digitaliseringsoffensief. Save the date!

Staycation tips: Stadsstrand De Hallen

Staycation tips: Stadsstrand De Hallen

MKB-Amsterdam deelt met jou de leukste tips voor een geslaagde ‘staycation’ in Nederland. Deze keer: Stadsstrand de Hallen in Amsterdam-West.

MKB Mail zomerstop

MKB Mail zomerstop

De redactie van MKB Mail wenst alle lezers een fijne zomer! Vanaf dinsdag 24 augustus zijn we er weer. Mocht je tips hebben voor verhalen of artikelen over ondernemen in de regio dan horen we het graag. Via marcia.appels@mkb-amsterdam.nl.

‘Begrip voor maatregelen, drama voor evenementenbranche’

‘Begrip voor maatregelen, drama voor evenementenbranche’

MKB-Nederland roept het kabinet op de vergoeding uit het garantiefonds voor gemaakte kosten in deze sector op te trekken naar 100 procent. En wat betreft het steunpakket: een oproep om eerder aangekondigde besluiten te heroverwegen.