Bij het benutten van digitale kansen gaat het allang niet meer om de grote die de kleine verslaat, maar om de snelle die de langzame verslaat, zegt Dave Maasland. Hij is ondernemer op het gebied van cybersecurity en was keynote speaker bij de kick-off van het Digitaliseringsoffensief op 16 september

Als de uitkomst van het Digitaliseringsoffensief is dat meer mensen het belang van die wendbaarheid zien, is hij al tevreden. ‘Veel mkb’ers vinden digitaal ondernemen toch spannend: je kunt geen krant openslaan of je leest over bedrijven die gehackt worden Ze denken: ik maak geen schijn van kans, laat maar. Maar ik ben ervan overtuigd dat er veel winst te boeken valt. Mkb’ers kunnen zich vaak juist makkelijker beveiligen dan een multinational als Shell.’

Digitale kansen benutten betekent: wendbaar zijn, keuzes maken en inspelen op nieuwe technologieën. Er zijn zeker ondernemers die dat snappen, en die zijn vaak ook succesvol. En uiteindelijk geldt, benadrukt Maasland: hoe beter je kunt omgaan met cyberrisico’s, hoe makkelijker je ‘wint’. Maasland stelde in het kader van de kick-off van het Digitaliseringsoffensief samen met cyberexpert Reijer van Woudenbergh van Perfect Day / Nationale-Nederlanden een top-10 van securitytips op:

1. Houd software up to date;
2. Sta geen zwakke wachtwoorden toe (Langer is beter);
3. Gebruik een wachtwoordkluis en beveilig hem met 2FA;
4. Stel 2FA in op alle extern en intern bereikbare diensten (Zoals office 365 & VPN);
5. Stel een noodplan op en bewaar deze offline;
6. Investeer in een goede Back-up faciliteit (en test deze regelmatig);
7. Versleutel gevoelige data;
8. Endpoint Security op ALLE apparaten (Weet ook welke apparaten je hebt);
9. Zet “logging” aan waar mogelijk;
10. Geef gebruikers alleen de rechten die zij nodig hebben.